מגיע לך משלוח חינם - מ2 מוצרים ומעלה

בדיקת צפיפות עצם למניעת אוסטאופורוזיס

בכתבה זו תמצאו שאלות ותשובות בנוגע לבדיקת צפיפות עצם לגילוי אוסטאופורוזיס. כיצד היא מתבצעת? למי מומלץ לבצע בדיקת צפיפות עצם? ועוד...

מהי מחלת האוסטאופורוזיס?

“המחלה השקטה”, “בריחת סידן” ו-“דלדול העצם” הם הכינויים הנפוצים למחלת האוסטאופורוזיס הנובעת מתהליך שחיקת העצם. צפיפות עצם – במשך כל חיינו מתבצעים תהליכי פירוק ובניה של העצם וזאת מתוקף היותה רקמה אנושית חיה. בשלב הילדות, לרבות בשלב ההתבגרות, מסת העצם נמצאת בתהליך בניה (קצב הבנייה גובר על קצב הפירוק). בגילאי 40-30, לעומת זאת, קצב בניית העצם שווה לקצב הפירוק, ולכן לרוב אין שינוי במסת העצם.

האם ניתן לרפא את המחלה?

התשובה היא חד-משמעית: מחלת האוסטאופורוזיס לא ניתנת לריפוי והיא עתידה ללוות את החולה למשך שארית חייו. יחד עם זאת, למרות שהמחלה אינה ניתנת לריפוי, ישנה חשיבות רבה ופוטנציאל רב בביצוע טיפול בה, כיוון שניתן להאט את תהליך דילול העצם ולשפר את איכות חייו של החולה.

אוכלוסיות הסיכון לסבול מהמחלה

לפי הסטטיסטיקה, אחת מכל 3 נשים לאחר הפסקת קבלת המחזור החודשי (גיל המעבר), ואחד מכל חמישה גברים לאחר גיל 50, נמצאים בסיכון גבוה לסבול ממחלת האוסטאופורוזיס. בגילאים אלו עולה קצב פירוק העצם על קצב בנייתה, ולכן מתקיימת ירידה הדרגתית ומתמשכת במסת העצם. אמנם, קצב איבוד מסת העצם בשנה אחת הוא איטי יחסית (מספר
אחוזים בודדים), אך הצטברותו מובילה להפחתה משמעותית. מכאן עולה החשיבות הרבה בהכרת תסמיני המחלה במטרה שניתן יהיה לאבחנה מוקדם ככל האפשר.

רגע לפני בדיקת צפיפות העצם: הכירו את התסמינים העיקריים של אוסטאופורוזיס

אין זה מקרי כי הכינוי שניתן לאוסטאופורוזיס הוא המחלה השקטה, וזאת כיוון שהיא מתפתחת בהדרגה ומבלי שהחולה חש כאב כלשהו. התסמין העיקרי של אוסטאופורוזיס הוא הנטייה ללקות בשברים בעצמות הגוף (בעיקר בחוליות עמוד השדרה, שורש כף היד וצוואר הירך). יחד עם זאת, יש סיכוי שלמרות קיומה של המחלה, לא יתרחשו כלל שברים (כיוון שהם תוצאה של אירועים חד-פעמיים כמו נפילה). במילים אחרות, השנים עשויות לחלוף בשקט יחסי וללא אירועים חריגים, ובה בעת מסת העצם תקטן בעשרות אחוזים (גורם העלול להחמיר את מצב השבר לכשיתרחש). ראוי לציין, כי במקרה של שברים בצוואר הירך, יידרש החולה באוסטאופורוזיס לעיתים רבות לניתוח, אשפוז ותהליך שיקום ממושך.

מטרתה של בדיקת צפיפות העצם היא לאבחן תהליך של ירידה בצפיפות עצם בגוף, כדי להעריך את חוזק העצמות ואת נטייתן לשברים. הבדיקה מאפשרת לזהות עצם דלילה עוד לפני שהגיעה לנקודת שבירה ולהציע טיפול מתאים, וכמו כן לאיתור אנשים המצויים בקבוצת סיכון לשברי אוסטאופורוזיס. בנוסף, משמשת הבדיקה למעקב בקרב חולים הנוטלים תרופות לבלימת דלדול העצם.

איך מתבצעת בדיקת צפיפות עצם לאבחון המחלה?

ישנן מספר שיטות לבדיקת צפיפות עצם:

  1. השיטה הרדיולוגית הוותיקה לאבחון אוסטאופורוזיס היא צילום רנטגן פשוט של העצמות. זוהי שיטה לא מדויקת עם אחוז גבוה של
    שגיאות.
  2. גלי קול: מדובר במכשיר קטן ונייד שאפשר להפעיל במרפאה – אבל אין אפשרות לערוך מדידה בעמוד השדרה או בצוואר הירך (שאלו הם אזורים חשובים ועיקריים).
  3. בדיקת DXA: השיטה הנפוצה ביותר, המודדת את מינרל העצם (צפיפות העצם). זוהי שיטה יותר “משוכללת” המתבצעת בשני סוגי מכשירים, בהליך פשוט למדי ולא פולשני, שנמשך כ–20 דקות לכל היותר. הבדיקה מתבצעת באמצעות שתי קרני רנטגן באורך גל שונה. קרני הרנטגן עתירות אנרגיה וחודרות בקלות נוזלים ורקמות רכות בגוף, אך נחסמות ע”י רקמות צפופות ודחוסות כגון עצם.

אין בבדיקת DXA סיכון כיוון שעל מנת למנוע פגיעה מיותרת של קרני הרנטגן (קרני X) באיברי גוף רגישים כמו איברי רבייה או בלוטות – מכסים אותן במהלך הצילום בסינור עופרת שמונע את מעבר הקרניים. כמו כן, החשיפה לקרינה בבדיקות הרנטגן היא מזערית ביותר.

לסיכום, בדיקת צפיפות עצם היא בדיקת הדמייה לקביעת תכולת הסידן במקומות שונים בגוף. אין צורך בהכנה מוקדמת, ואין בה סיכונים.

ככל שהצפיפות של המינרלים בעצם גבוהה יותר, כך העצמות חזקות יותר. המדידה מבוצעת על פי רוב באזור עמוד השדרה, בצוואר הירך ובאמה, וכן בפרק כף היד, העקב והאצבעות, הידועים כאזורים בעלי סיכון מרבי לשברי אוסטיאופורוזיס.

מי צריך לעבור בדיקת צפיפות עצם לגילוי מוקדם של אוסטאופורוזיס, ומתי?

אוסטאופורוזיס היא מחלה השכיחה יותר בקרב נשים. למעשה, אחת מכל ארבע נשים מעל גיל 50 סובלת מן המחלה, ובסך הכול סובלים ממנה בישראל כ – 150,000 גברים ונשים.

פעם בחמש שנים, באופן שגרתי, מומלץ הן לנשים והן לגברים החל מגיל 60 לבצע בדיקת צפיפות עצם. אם במהלך הבדיקה הראשונה לא אובחן אוסטאופורוזיס, מומלץ לחזור על הבדיקה מדי חמש שנים, כך שבמידה ומתישהו כן יתגלה מצב של אוסטאופורוזיס ניתן יהיה לתת טיפול לצפיפות העצם הנמוכה בזמן ולהימנע מסיבוכים ומכאבים קשים.

בדיקת צפיפות עצם בתכיפות של אחת לשנתיים מומלצת במקרים הבאים:

  • נשים מעל גיל 50 שבהן או קרובת משפחה מדרגה ראשונה סבלו משבר בעצם האופייני לאוסטואופורוזיס
  • נשים שמשקלן נמוך במיוחד
  • נשים הנוטלות תרופות לטיפול באוסטאופורוזיס
  • גברים שגילם מעל 60 הנוטלים תרופות לטיפול באוסטאופורוזיס

על פי הנחיות ספציפיות – לנשים ולגברים, בכל גיל, החולים במחלה המעלה את הסיכון לאוסטאופורוזיס (כגון, פעילות יתר של בלוטת התריס), או כאלה המטופלים בתכשירים המכילים סטרואידים, מומלץ לבצע בדיקת צפיפות עצם בהתאם להנחיות הרופא המטפל. תוצאות הבדיקה נשלחות בתוך ימים ספורים לרופא המטפל, אשר מחליט על המשך מעקב וטיפול במידת הצורך.

באם קיים אצלך גורם סיכון אחד או יותר לאוסטאופורוזיס ו/או שהחל אצלך תהליך של דלדול העצם/ אוסטאופורוזיס, חשוב לעצור את בריחת הסידן ולספק לגוף את כמות הסידן הנחוצה לתפקוד היומי. במידה והתזונה היומית שלך לא מספקת את כמות הסידן המומלצת על ידי משרד הבריאות, מומלץ להוסיף לתפריט היומי את דנסיטי, תוסף סידן קרבונט אמורפי. תוסף הסידן שהוכח כי נספג עד פי 4.6 יותר מכל תוסף סידן אחר.

ערכים בבדיקת צפיפות עצם:

תוצאות הבדיקה מפוענחות ע”י רדיולוג, המומחה בבדיקות הדמיה ומדווחות ב-2 ערכים:

  • ציון T SCORE) T) – משווה בין צפיפות העצם הנמדדת לזו של נשים צעירות ובריאות.
  • ציון Z – משווה בין צפיפות העצם הנמדדת לממוצע הצפיפות שנמדדת אצל נבדקים באותו הגיל, המין והמוצא.

לרוב יתייחס הרופא למדד ה-T כקובע.

ציון שלילי (מינוס) בכל אחד מהממדים מעיד שצפיפות העצם שלך נמוכה מהממוצע. ככל שהציון נמוך יותר, כך עולה הסיכון לשברים בעתיד, בעיקר כאשר יש גורמי סיכון נוספים לשברים כמו בני משפחה שסבלו או שסובלים מאוסטאופורוזיס, עישון או טיפול בסטרואידים במשך יותר משלושה חודשים.

צפיפות העצם נחשבת תקינה מערך של 1- (מינוס אחת) ומעלה.

ציון T בין 1- ל־2.5- מעיד על ירידה במסת העצם שעלולה להתפתח לאוסטאופורוזיס , מצב הנקרא אוסטאופניה.
ציון T נמוך מ־2.5- מעיד על אוסטאופורוזיס.

הדור החדש של הסידן – הדרך לטיפול בצפיפות עצם נמוכה

אם יש לך אחד או יותר מגורמי הסיכון לדלדול עצם, חשוב לדבר על כך עם רופא המשפחה שלך ולבדוק את הצורך בהשלמה תזונתית של סידן. זאת משום שהוכח כי ספיגת הסידן מהמזון מוגבלת ועל כן מומלץ לצרוך תוסף סידן להגברת ספיגת הסידן בגוף.
לתוסף הסידן של דנסיטי יש תכונות יחודיות אשר הופכות אותו לסידן שנספג היטב בגוף.

תוסף סידן קרבונט אמורפי הוא תוסף הסידן קרבונט היחיד בעולם שהוא אמורפי ולא גבישי. כמו כן, גודלו ננומטרי. בנפח שלו הוא קטן באחד חלקי מיליון, לעומת יתר תוספי הסידן הקיימים שהם מיקרוניים.

כמו כן, עם העלייה בגיל, סביבת התאים בגוף הופכת ליותר חומצית. ידוע כי תהליכי פירוק העצם מואצים בסביבה חומצית. לתוסף סידן קרבונט אמורפי, בניגוד לתוספי סידן אחרים הנמכרים בשוק, יכולת לסתור את החומציות בתא ובכך מואצת בניית העצם.

שילוב תכונות אלו מהווה את היתרון הגדול של דנסיטי – תוסף סידן קרבונט אמורפי, בטיפול ומניעה של אוסטאופורוזיס.

שאלות ותשובות – בדיקת צפיפות עצם

כיצד נערכת בדיקת צפיפות עצם?

בדיקת DXA מודדת את כמות המינרלים בעצמות באמצעות קרינת הרנטגן העשירה באנרגיה, החודרת לעצמות, ועוצמתה יורדת כשהיא עוברת דרכן. השינויים בעוצמת הקרינה מנותחים על ידי המחשב, ונותנים מידע על צפיפות העצם דרכה עברה.

מה ההבדל בין בדיקת צפיפות עצם למיפוי עצמות?

מיפוי עצמות עשוי לעזור לרופא לזהות מצבים לא תקינים בעצם, כמו: דלקת, זיהום וסרטן, ונדרשת בו הזרקת חומר רדיואקטיבי הנקלט בעצם. בדיקת צפיפות עצם מסייעת להערכת מסת העצם ומשמשת בעיקר לאבחון אוסטיאופורוזיס. בהמשך, כמובן שניתן להתאים טיפול לצפיפות עצם נמוכה.

מהי כמות הקרינה שאליה נחשפים במהלך בדיקת צפיפות עצם?

אם תיבדקו במכשיר המשתמש בגלי קול, לא תהיו חשופים כלל לקרינה. מכשירים אחרים יחשפו אתכם לכמות קטנה מאוד של קרינה ובדיקת DXA אף כוללת שימוש בסינור עופרת המגן על איברי גוף רגישים מפני הקרינה.

מה משך הבדיקה?

לרוב, אורכה של בדיקת צפיפות עצם הנו כחמש דקות בלבד.

האם נדרשת היערכות לבדיקה?

בדיקת צפיפות העצם היא פשוטה, לא כואבת ולא חודרנית ולרוב אף אין צורך בהורדת הבגדים. מומלץ ללבוש בגדים נוחים, עדיף ללא כפתורים ממתכת או רוכסנים. בבדיקה משתמשים בכמות קטנה של קרינה, ולא נדרשות לה הכנות מיוחדות, תרופות או הזרקות.

שתפו:

Facebook
Twitter
LinkedIn

למידע נוסף ולהזמנות צרו קשר:

מאמרים נוספים

נדודי שינה בגיל המעבר

נדודי שינה בגיל המעבר: הבנת התופעה ודרכים להתמודדות

גיל המעבר מביא עמו שינויים פיזיולוגיים רבים שיכולים להשפיע על איכות השינה.
כאבי ראש

כאבי ראש – השפעות ופתרונות חדשניים

כאבי ראש הם תופעה נפוצה המשפיעה על איכות החיים של מיליוני אנשים ברחבי העולם.
תוספי תזונה לספורטאים

תוספי תזונה לספורטאים – המדריך המקיף

ספורטאים, מתאמנים ואנשים העוסקים בפעילות גופנית סדירה מחפשים דרכים לתמוך בביצועים ובהתאוששות שלהם.
נדודי שינה

נדודי שינה: הסיבות, ההשפעות והטיפולים

נדודי שינה, או אינסומניה בשפה הרפואית, הם מצב שבו אדם מתקשה להירדם, לשמור על רצף שינה, או לחוות שינה מרעננת ומספקת.
התכווצויות שרירים

התכווצויות שרירים: סיבות, טיפול ופתרונות חדשניים

ישנם גורמים שונים שיכולים להוביל להתכווצויות שרירים, החל מפעילות גופנית מאומצת, במיוחד בתנאי חום, ועד למצבים רפואיים מסוימים או אפילו נטילת תרופות מסוימות.
כאבי ברכיים בהריון ולאחר לידה

כאבי ברכיים בהריון ולאחר לידה – תמיכה יומיומית עם מוצרי אמורפיקיור 

כאבי ברכיים בהריון ולאחר לידה הם אתגר משמעותי, אך לא בלתי נמנע. עם הגישה הנכונה, הכוללת שימוש במוצרי אמורפיקיור , פעילות גופנית מותאמת, ותזונה נכונה, ניתן להקל משמעותית על הכאבים ולשפר את איכות החיים.
כאבי ברכיים אחרי אימון

כאבי ברכיים אחרי אימון: איך להימנע ולהקל על הכאבים?

אם אתם סובלים מכאבי ברכיים אחרי אימון – אתם לא לבד. כאבי ברכיים הם אחת התלונות השכיחות ביותר בקרב מתאמנים, ספורטאים חובבים ומקצועיים כאחד.
כאבי ברכיים

כאבי ברכיים: המדריך השלם לאבחון, טיפול ומניעה

כאבי ברכיים הם תופעה נפוצה המשפיעה על מיליוני אנשים בישראל וברחבי העולם כולו. מדובר בכאב המופיע במפרק הברך או סביבו, והוא עלול להיות חד או כרוני, קל או חמור, ולהשפיע על איכות החיים באופן משמעותי. במיוחד עבור אנשים העוסקים בספורט או מתאמנים באופן קבוע.
מגנזיום

אמורפיקל – רשימת המאמרים המלאה בהשתתפות החברה

רשימת המאמרים המלאה שפורסמו בכתבי עת בינלאומיים בהשתתפות חברת אמורפיקל
ראיון יעל גולדמן

יוסי בן מתארח אצל יעל גולדמן בתוכנית הלייף סטייל

יוסי בן, המנכ”ל והיזם של חברת אמורפיקל, מפתחת מוצרי אמורפיקיור מסביר מדוע חשוב לכל אחד לצרוך תוסף מגנזיום ומה היחודיות של המוצרים של החברה.
דילוג לתוכן