אוסטאופניה הינה מצב פיזיולוגי המאופיין בצפיפות עצם נמוכה המובילה להיחלשות העצם ועקב כך מעלה את הסיכון לשברים. בארה”ב לבד, כ-34 מיליון בני אדם בלבד מוגדרים כסובלים מאוסטאופניה, כאשר כ-80% מתוכם הן נשים.
מהם ההבדלים בין אוסטאופניה לבין אוסטאופורוזיס?
אוסטאופניה ואוסטאופורוזיס הם מצבים הקשורים זה בזה, כאשר ההבדל בין שני המצבים הוא שבאוסטאופניה אובדן העצם אינו חמור כמו באוסטיאופורוזיס. מכאן עולה, כי מי שמוגדר כאוסטאופני נמצא בסיכון גבוה יותר לשברים בעצמות מאשר אדם עם צפיפות עצם נורמלית, ויחד עם זאת נמצא בסיכון נמוך יותר לשבר לעומת מישהו עם אוסטאופורוזיס.
ניתן להבחין בין צפיפות עצם נורמלית לבין מצב אוסטאופני או אוסטאופורוטי באמצעות בדיקת צפיפות עצם המודדת את ערך ה-T של הנבדק:
- ערך T השווה או גבוה ממינוס 1 נחשב נורמלי
- ערך T נמוך ממינוס 1 אך גבוה ממינוס 2.5: אוסטאופניה
- ערך T נמוך ממינוס 2.5: אוסטיאופורוזיס
מטרת בדיקת צפיפות העצם היא להעריך את רמת חוזק העצם ולאבחן מצבים בהם חלה פגיעה במבנה העצם, ונדרש טיפול מונע. הבדיקה יכולה להראות אחד משלושה מצבים:
- צפיפות עצם תקינה
- אוסטאופניה (קדם הידלדלות העצם)
- אוסטאופורוזיס (הידלדלות העצם)
אוסטאופניה טיפול, גילוי ואבחון
שברים רבים בעצמות כגון שבר בירך או שבר בחוליות (שבר של עצם בעמוד השדרה שנקרא “אוסטאופוניה בעמוד השדרה”), המלווים בכאב חזק, נגרמים עקב מצב של אוסטאופניה. יחד עם זאת, חלק מהשברים, בעיקר שברים בחוליות עמוד השדרה, יכולים להתרחש מבלי שהחולה חש בכאב, ולכן אוסטאופניה בעמוד השדרה יכולה להתרחש במשך שנים רבות בגוף מבלי שהחולה איבחן או הבחין בכך. חשוב לציין כי מיד לאחר שחולה הוגדר כאוסטאופני מאובחן עם שבר, הוא מוגדר כאוסטאופורוטי, גם אם בדיקת צפיפות העצם (ערך T) שלו, לא העידה על כך.
איך אתם יכולים לעזור בטיפול באוסטאופניה שלכם ולהפוך אותו ליעיל יותר?
מטרתו של טיפול באוסטאופניה היא לעכב את דלדול העצם ובמקביל להוביל לעלייה בצפיפות העצם ובחוזקה. ישנה חשיבות גבוהה לשמירה על סגנון חיים בריא אשר יפחית את הסיכון להתדרדר למצב של אוסטאופורוזיס. סגנון חיים זה כולל פעילות גופנית, הימנעות מעישון, הימנעות מצריכת אלכוהול מופרזת ודיאטה מאוזנת הכוללת כמות מספקת של סידן וויטמין D, כולל נטילת תוספי תזונה במידה והחולה אינו מקבל את כמות הסידן המספקת מהמזון. כמו כן, מומלץ לבצע מעקב צפיפות עצם, וטיפול תרופתי לפי המלצת רופא.
השלב הראשון בטיפול באוסטאופניה – מניעה!
תהליך של דלדול מסת העצם הינו חלק מתהליכי ההזדקנות, ותהליך זה מתחיל לצערנו כבר בשלבים מאד מוקדמים. למעשה כל אדם מבוגר מעל גיל 35 מאבד 1% ממסת העצם שלו בשנה. זהו נתון מזערי וניתן לבצע מספר פעולות מניעתיות כמו שמירה על אורח חיים בריא בתזונה ובפעילות גופנית וכן צריכת סידן מספקת. ככל שהגיל עולה, תהליך דלדול העצם מואץ. בקרב נשים התהליך יואץ החל מגיל 50 ובסמוך לתופעות גיל המעבר, ואילו בקרב גברים התהליך יואץ כמה שנים לאחר מכן, בסביבות גיל 65.
כפי שנאמר, תהליך דלדול העצם אינו תהליך מורגש ברוב המקרים, ולכן ההמלצה ההיא אצל נשים עם הגיען לגיל 45 ולגברים מעל גיל 65 לבצע בדיקת צפיפות עצם. כמו כן, מומלץ לצרוך מזונות עשירים בסידן כגון: טחינה,טופו, קטניות ועוד… ולשלב בתפריט תוסף סידן. לא כל תוספי הסידן מומלצים מכיוון שלא כולם נספגים ביעילות בגוף ולכן התוסף המומלץ ביותר הוא סידן קרבונט אמורפי תוסף ייחודי בעל פטנט שמסייע על שמירת רמות תקינות של סידן, מרכיב משמעותי של עצמות הגוף.
כיצד תוסף סידן קרבונט אמורפי מסייע במניעת אוסטאופניה?
עם העלייה בגיל סביבת התאים בגוף הופכת ליותר חומצית. ידוע כי תהליכי פירוק העצם מואצים בסביבה חומצית. לתוסף סידן קרבונט אמורפי, בניגוד לתוספי סידן אחרים הנמכרים בשוק, יכולת לסתור את החומציות בתא ובכך מואצת בניית העצם.
לאחר שנות מחקר ופיתוח ארוכות, חברה אחת בעולם, חברת אמורפיקל, הצליחה לפתח טכנולוגיה ננו אמורפית פורצת דרך המאפשרת לך לקבל זמינות גבוהה יותר של מינרלים.
אמורפיקל הצליחה לחקות את המנגנון הטבעי של הסידן האמורפי (ACC) ולייצר במעבדות שלה תוסף ייחודי במבנה שונה מהמבנה הגבישי שהוא אמורפי וננומטרי, המאפשר הגעה יעילה לאיבר המטרה, ספיגה מוגברת וזמינות מינרלית גבוהה יותר בגוף מכל סידן אחר.
מחסור בסידן עלול להוביל לתופעות כגון: התכווצויות, כאבי פרקים, רמות כולסטרול גבוהות, נדודי שינה, יחד עם הסיכון לחלות באוסטאופורוזיס (מחלת דלדול העצם).
זו הסיבה שפיתחנו את דנסיטי בטכנולוגיה ננו-אמורפית שהוכח מחקרית שנספג עד פי 4.6 יותר מכל סידן אחר.