כדי להבין קצת יותר טוב אילו סוגי שברים יכולים לקרות בעקבות אוסטאופורוזיס הכנו עבורכם את המדריך הבא:
מקור המילה שבר (Fracure) במילה הלטינית Fractura. שבר הוא הפרעה בהמשכיות מבנה עצם היכולה להיות חלקית או מלאה.
מהם הגורמים לשבר?
שבר יכול להיגרם כתוצאה מטראומה, כמו נפילה או חבלה ולעיתים יכול להיגרם שבר בעקבות מאמץ או עומס יתר (שבר מאמץ). כמו כן, כאשר צפיפות העצם נמוכה, למשל במצב של אוסטאופורוזיס, תהיה העצם רגישה יותר לשברים ולעיתים מחבלה שאינה חזקה – יווצר שבר.
מהם הסימנים לשבר?
כאב ונפיחות הם סימנים אופייניים לשבר בשל הנזק לעצבים ולכלי הדם בעצם וברקמה המקיפה אותו.
כאשר מדובר בשבר כתוצאה מנפילה או חבלה אקוטיים, יאבחנו את השבר במהירות על ידי נראות פיזית של השבר או באמצעות צילום רנטגן או CT.
כאשר יופיעו תסמינים אחרים שאינם גלויים האופיניים לשבר או לשבר מאמץ יופנה המטופל גם כן לבדיקות דימות כגון רנטגן ו- CT לבירור נוסף.
אילו סוגי שברים קיימים?
שבר פתוח – חתך בעור ועצם בולטת מחוץ לגוף.
שבר סגור – אינו נראה מבחוץ.
שבר פשוט – עצם שנשברה לשניים, למשל, עם קו שבר אחד.
שבר מורכב – העצם מרוסקת ושבורה לכמה חלקים.
וקיימים גם סוגי שברים נוספים כגון שבר דחיסה, שבר תלישה ועוד.
אילו שברים נפוצים בכל גיל?
בקרב ילדים השברים הנפוצים הם:
- שברי “ענף עץ ירוק” (greenstick fractures) מצב שבו העצם אינה נשברת לשני חלקים נפרדים, אלא מתכופפת.
- שבר בלוחית של סחוס הצמיחה.
- שברי תלישה.
אצל קשישים, השברים הנפוצים הם בצוואר הירך, בחוליות בית החזה והמותן, באמה, בצוואר הזרוע ובקרסול.
בקרב ספורטאים וחיילים, שברי מאמץ עלולים להיווצר בעצמות הגפיים התחתונות.
שברי אמה וצוואר הירך הם השכיחים יותר בקרב נשים, ואילו שבר בעצם הזרוע, הקרסול והאגן שכיחים פחות. גם אצל גברים השבר השכיח ביותר הוא שבר בצוואר הירך והשברים הפחות שכיחים הם בעצם הזרוע, באמה ובקרסול.
עם העלייה בגיל, צפיפות העצם יורדת ואנשים מבוגרים חשופים יותר לנפילות, בעקבות תהליכי ההזדקנות שהם עוברים. למעלה מ1% מהאנשים המבוגרים שנופלים יסבלו משברים, וזאת בשל צפיפות עצם נמוכה שנשברת אפילו בנפילה שאינה חזקה.
סוגי שברים כתוצאה מאוסטאופורוזיס
אחוז גבוה של שברים אצל אנשים בני 50 ומעלה נגרם מאוסטאופורוזיס. אצל נשים שיעור השברים גדול פי שלושה מאשר אצל גברים. בישראל בכל שנה 20% מבני ה–60 ומעלה ו–40% מבני ה–80 ומעלה מגיעים לחדר המיון עקב נפילות, מתוכם רבים כאמור יסבלו משברים.
לשבר תכונה טבעית להתחיל בתהליך הריפוי מייד אחרי היווצרותו. איחוי השבר הוא תהליך הנקרא “היווצרות הקלוס”. זהו תהליך הדורש אספקת דם ותאים הבונים עצם חדשה בשלבים, מהקצוות עד שנוצר גשר. הגשר בתחילה רך והופך בהדרגה לגרמי.
במשך תקופת הריפוי יש צורך להגן על הקלוס עד לחיזוקו. שברים עם תזוזה או שברים בלתי יציבים ידרשו לעבור שחזור על ידי אורטופד מומחה. השחזור יכול להיות סגור או פתוח בניתוח. שברים בלתי יציבים מחייבים קיבוע, פנימי או חיצוני. שברים יציבים מטופלים עם קיבוע בגבס או בסד. שבר בירך אצל ילד קטן יתאחה במשך כארבעה שבועות, בעוד תהליך איחוי שבר אצל מבוגר עלול להימשך כארבעה חודשים.
כיצד תוסף סידן קרבונט אמורפי יכול לסייע במניעת שברים?
* זהו תוסף הסידן קרבונט היחיד בעולם שהוא אמורפי ולא גבישי. כמו כן, גודלו ננומטרי. בנפח שלו הוא קטן באחד חלקי מיליון, לעומת יתר תוספי הסידן הקיימים שהם מיקרוניים.
* כאשר נוצר שבר נוצרת סביבה חומצית שמאיצה תהליך של פירוק עצם. בתהליך הייחודי של ספיגת הסידן האמורפי מתקיימת סתירה של החומציות שמאפשרת בנייה של העצם, וזאת בניגוד לכל מוצר אחר הקיים בשוק.