טיפול בשבר בקרסול עד לאיחוי מלא של העצם אורך לרוב מספר שבועות עד מספר חודשים. מאחר ושבר בקרסול מסב לנפגעים סבל רב וגם מפריע מאוד לתפקודם השוטף, חשוב לדעת כי נטילה של תוספי סידן לטיפול בשברים עשויה לזרז באופן ניכר את הטיפול וההחלמה.
מהם הגורמים לשבר בקרסול?
שבר בקרסול יכול להגרם ממספר סיבות: מכה ישירה במפרק עצמו, זעזוע חזק בכף הרגל בשל נפילה מגובה, סיבוב יתר של המפרק בעקבות מעידה או תנועה לא נכונה, שבר מאמץ המתפתח לאורך זמן, שבר תלישה בו קרע ברצועות העוטפות את המפרק מביא לתלישה של חלק מרקמת העצם, וכן אוסטאופורוזיס, בריחת סידן הגורמת להיחלשות העצמות.
מהם התסמינים של שבר בקרסול?
שבר בקרסול הנגרם על ידי טראומה עלול להיות מלווה בקול של פיצוח עצם, ברגע קרות השבר, ובכאבים עזים וחדים לצד מוגבלות משמעותית מאוד בתנועה – בדריכה, בהליכה, בכיפוף הקרסול ובהטלת משקל על הרגל. כמו כן, בתוך דקות ספורות מרגע הטראומה אזור השבר יתנפח, יתכן שינוי בצבע הקרסול שיהפוך לכהה יותר, ותיתכן גם הופעת שטפי דם.
כאשר השבר הינו שבר מאמץ – הסימפטומים יתבטאו בכאבים עמומים אך מורגשים, שיחלו לרוב עוד לפני היווצרות השבר עצמו, מעצם הלחץ על העצם, וילכו ויתעצמו ככל שהפגיעה בה תחריף.
במידה והשבר בקרסול לא יטופל, הוא עלול לגרום גם לזיהום ולנזק בכלי הדם ובעצבים.
מהו הטיפול בשבר בקרסול?
הטיפול בשבר בקרסול נגזר מסוג השבר ומידת חומרתו, כאשר יש מקרים בהם הטיפול יהיה בקיבוע שיאפשר לעצם להתאחות, ובמקרים אחרים תידרש התערבות ניתוחית. בנוסף לטיפול האורתופדי ו/או הכירורגי, ניתן לזרז את איחוי השבר גם על ידי הגברת צריכת הסידן.
השפעת ספיגת סידן על טיפול בשבר בקרסול
הסידן הוא חומר הגלם של העצמות שבגופנו, ובתקופה בה העצמות מתאחות ונבנות מחדש, יש צורך ברמות גבוהות יותר של סידן לטיפול בשברים. כמות הסידן המומלצת, לצריכה יומית, משתנה בהתאם לגיל, וכאשר אנו מדברים על רמות הסידן הדרושות לגוף, הכוונה היא לא רק לכמות שאנו צורכים, אלא גם ובעיקר, לכמות הסידן שהגוף שלנו מסוגל לספוג מהמזון. כלומר, גם כשהתזונה שלנו כוללת את מלוא כמות הסידן המומלצת לגוף, במרבית המקרים, ספיגת הסידן בגוף, אינה מספקת, ובפרט כשיש צורך בכמויות מוגברות יותר של סידן לשם טיפול בשבר בקרסול. מסיבה זו אנשים רבים נוטלים תוספי סידן שמטרתם להגביר את רמות ספיגת הסידן בגוף.
יתרונות הסידן האמורפי לאיחוי מהיר של שבר בקרסול
כפי שהבנו, תרומתו של הסידן לטיפול בשבר בקרסול, ובשברים בכלל, היא משמעותית וידועה. אלה שמרבית תוספי הסידן מבוססים על סידן פחמתי גבישי, המתמוסס רק בסביבה חומצית, ולכן, בכדי שהם יעבדו ביעילות, יש להקפיד ליטול אותם מיד בתום הארוחה, ולא בסמיכות לאכילה של מאכלי חלב. אילוצים אלו מקשים מאוד על ציבור משתמשי התוספים, ובכל מקרה מדובר על השגת רמות ספיגה של כ- 30% בלבד.
במחקר שנערך על סרטנים כחולים, זן סרטנים הידוע ביכולתו להצמיח במהירות שריון חדש, כחלק מתהליך הגידול, התגלה כי לצורך הצמחת השריון החדש, הסרטנים הכחולים מייצרים בגופם שני מאגרים של סידן פחמתי אמורפי. בניגוד לסידן הגבישי, חלקיקיו של הסידן האמורפי קטנים יותר ואינם בעלי צורה אחידה ולכן הוא מתמוסס בקלות רבה יותר.
במחקר נוסף שנערך בבי”ח איכילוב, נמצא כי בשל השוני במסיסות, הסידן האמורפי, נספג בגוף בכמות של פי 2 ויותר מאשר הסידן הגבישי, ולכן הוא משפר את ספיגת הסידן בתאים, גם בסביבה שאינה חומצית. כמו כן נמצא גם כי הסידן האמורפי מעודד תהליכי בניית עצם בכך שהוא מגדיל את כמות התאים בוני העצם בגוף (התאים האוסאובלסטיים) ובנוסף התגלה גם כי הסידן האמורפי מנטרל חומציות במצבי דלקת.
מכאן, שעל מנת לזרז טיפול בשבר בקרסול, מומלץ ליטול תוספי סידן אמורפי, המגבירים באופן ניכר מאוד את זמינות הסידן לתאים, וגם את כמות התאים בוני העצם. התוספים אינם גורמים לתופעות לוואי וניתן לקחת אותם בכל שעות היום, ללא תלות בזמני הארוחות וגם בסמיכות לצריכת מוצרי חלב.