אוסטאופורוזיס היא מחלה הגורמת להיחלשות העצמות עד כדי מצב שאפילו זעזוע קל או מתיחה מתונה כמו שיעול או כיפוף עלולים לגרום לשבר.
ההגדרה הרפואית של אוסטאופורוזיס (מיוונית: עצם מחוררת) היא מחלת עצם מתקדמת. היא מתרחשת כאשר הגוף מאבד יותר מדי מסת עצם, מייצר מעט מדי עצם חדשה, או שניהם בו זמנית. התוצאה היא ירידה בצפיפות העצם והידרדרות חוזק העצם, מה שמוביל לסיכון מוגבר לשברים. כתוצאה מכך, אדם החולה במחלה זו, עלול לשבור עצם כתוצאה ממעידה או אפילו משיעול חזק – דבר שלא היה קורה לאדם רגיל.
מחלת האוסטאופורוזיס גורמת ליותר מ-8.9 מיליון שברים בשנה, שבר אוסטאופורוטי מתרחש כל 3 שניות! שברים כתוצאה מהמחלה נפוצים בעיקר בעמוד השדרה, בירכיים, בצלעות ובשורש כף היד, למרות שכל עצמות הגוף נחלשות כתוצאה מהמחלה.
המקומות הנפוצים ביותר בהם מתרחשים שברים בעקבות אוסטאופורוזיס הם בירך, בשורש כף היד ובעמוד השדרה. לעיתים קרובות למחלת האוסטאופורוזיס תסמינים מוקדמים הנחשבים לתמרורי אזהרה. יש להיות ערניים, ולהכיר כי בנוגע לאוסטאופורוזיס סימנים אלו מהווים חלק מתהליך התפתחותה ההדרגתי. אחרי הכל, יש לזכור כי כינויה הבלתי-פורמלי של האוסטאופורוזיס הוא המחלה השקטה.
מהם התסמינים העיקריים לאוסטאופורוזיס?
מתוקף היותה של העצם רקמה דינאמית, מתרחשים בה בכל עת תהליכי פירוק ובנייה. מחלת האוסטאופורוזיס מתרחשת במצב בו גובר קצב פירוק העצם על קצב בנייתה. לאוסטאופורוזיס תסמינים לא רבים במיוחד, אך יחד עם זאת, יש להכיר סימנים מוקדמים כדוגמת אוסטאופניה (נקודת אמצע בין מצב של עצמות בריאות לבין מצב של אוסטאופורוזיס), ולבדוק האם אתם נמנים על קבוצות הסיכון לאוסטאופורוזיס:
מין: 1 מכל 3 נשים לאחר גיל המעבר עתידה לסבול ממחלת האוסטאופורוזיס.
אורח חיים: עישון, שתיית אלכוהול וחוסר פעילות גופנית עלולים להגביר את הסיכון לאוסטאופורוזיס.
גנטיקה: במידה ויש היסטוריה משפחתית של מחלת האוסטאופורוזיס, סיכוייכם לחלות במחלה גבוהים יותר.
גורמי סיכון לאוסטאופורוזיס
ישנם מספר גורמי סיכון להתפתחות של אוסטאופורוזיס. קודם כל, גיל מתקדם מהווה גורם סיכון משמעותי, שכן צפיפות העצם יורדת באופן טבעי עם הזמן. גם מגדר מהווה גורם סיכון. נשים, במיוחד נשים לאחר גיל המעבר, עומדות בפני סיכון מוגבר עקב שינויים הורמונליים המאיצים את דלדול העצם.
גורם סיכון נוסף הוא גנטיקה, למשל היסטוריה משפחתית של אוסטיאופורוזיס, במיוחד קרבה ממדרגה ראשונה. גורמי סיכון אחרים כוללים אורח חיים הכולל ישיבה מרובה, צריכת סידן וויטמין D לא מספקת, עישון, צריכת אלכוהול מופרזת, משקל גוף או BMI נמוך, מצבים רפואיים מסוימים (צליאק, למשל) ועוד.
להלן רשימת גורמי הסיכון לאוסטאופורוזיס
- מגדר: נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר מגברים לחלות במחלה (בייחוד בגיל המעבר)
- רקע משפחתי של אוסטאופורוזיס
- רקע של שברים בעצמות (כמבוגר)
- עישון
- צריכה גבוהה של אלכוהול
- חוסר בפעילות גופנית
- דיאטה דלה בסידן
- תזונה לקויה
רגע לפני שאנו מונים למחלת האוסטאופורוזיס תסמינים כאלו או אחרים, חשוב להפנים…
מדובר במחלה כרונית, ולכן חשוב לא רק לנסות להרגיש האם יש לאוסטאופורוזיס תסמינים המשפיעים על איכות חייכם, אלא להיות מודעים תמיד לפעולותיכם. זכרו – העצמות הן שבירות, וכמו שאמרנו בפתיחה, אפילו שיעול, או התעטשות, עלולים להחמיר את תסמיני המחלה. הירידה ההדרגתית במסת העצם מחלישה את השלד, ולכן העצמות חלשות ושבריריות יותר.
כך תדעו אם אתם סובלים מאוסטאופורוזיס
גילוי מוקדם של המחלה יסייע במידה רבה להתמודדות עם המחלה וכן להאט אותה. התסמינים השכיחים כוללים כאבי גב, אובדן גובה לאורך זמן, יציבה כפופה ותדירות מוגברת של שברים. ניתן לזהות אוסטאופורוזיס מראש על ידי ביצוע בדיקת צפיפות עצם באופן קבוע.
שכיחות המחלה
מחלה זו מדאיגה את כל ארגוני הבריאות בעולם בשל שכיחותה. מעריכים כי בעולם ישנם כ-200 מיליון נשים שחייהן מושפעים מאוסטאופורוזיס(2) . בארה”ב יש מעל ל-40 מיליון אנשים הסובלים מבריחת סידן ומצפיפות עצם נמוכה, ומתוכם כ-10 מיליון הסובלים מבריחת סידן ודלדול עצם.
אז מהם התסמינים של אוסטאופורוזיס?
בשלבים הראשונים של איבוד מסת העצם אין לאוסטאופורוזיס תסמינים כלל. יחד עם זאת, מתאפיינת לרוב מחלת דלדול עצם בתסמינים הבאים:
איבוד גובה באופן הדרגתי ויציבה כפופה: מתרחש בעיקר כאשר חוליות רבות נפגעות.
עצם הנשברת בקלות רבה יחסית: במידה ומדובר בשברים למחצה, ובהנחה שהחולה איבד גובה, ייתכנו קשיי נשימה (בגלל שיש פחות מקום מתחת לצלעות).
כאבי גב שנגרמו ע”י חוליה שבורה או מכווצת.
כאבי גב פתאומיים: עלולים להיות סימן לשבר דחיסה של עמוד השדרה.
שברים בעמוד השדרה, בפרק כף היד או בירך.
לאוסטאופורוזיס תסמינים המופיעים בעיקר לאחר התרחשות השבר הראשון, וגם אז, במקרים רבים, החולים אינם מודעים לכך שיש להם שבר בעצם (בעיקר כאשר מדובר בעמוד השדרה). כמו שאמרנו, לאוסטאופורוזיס סימנים המהווים תמרור אזהרה, ובמקרה הזה, שבר המתרחש תוך הפעלת כוח מינימלי עלול להעיד על קיום המחלה.
סיכונים הנלווים לאוסטאופורוזיס
מחלת דלדול העצם לא מהווה סיכון משמעותי בפני עצמה. יחד עם זאת, הפציעות הנלוות אליה כן יכולות להוות סיכון לאנשים מבוגרים ולקבוצות סיכון ספציפיות. בשלב מתקדם של המחלה, האובדן של צפיפות העצם והחוזק שלה מגביר את הרגישות לשברים. שברים, כידוע, יכולים להוביל לכאבים עזים, למגבלות בניידות ולירידה באיכות החיים.
שברים אוסטאופורוטיים בעצמות יכולים להוביל לכאבים עזים, הגבלה בתנועה, נכות, פגיעה באיכות החיים ואף למוות. כ-30% מהחולים הסובלים משבר אוסטיאופורוטי בירך יזדקקו לטיפול סיעודי ארוך טווח.
כ-20% מהנשים הסובלות משבר אוסטאופורוטי בירך ימותו בשנה שלאחר מכן כתוצאה מסיבוכים הקשורים בשבר. בנוסף, אדם אשר סבל בעבר משבר אוסטיאופורוטי בחוליה בעמוד השדרה נמצא בסיכון גבוה לסבול משבר נוסף בחוליה(4).
אוסטאופורוזיס בגיל המעבר
אוסטאופורוזיס בגיל המעבר מדבר על כל מה שקשור לשינויים הורמונליים במהלך גיל המעבר התורמים לירידה מהירה בצפיפות העצם, מה שהופך נשים לרגישות יותר להתפתחות המחלה.
ירידה ברמות האסטרוגן משפיעה ישירות על המטבוליזם של העצם ועל ספיגת הסידן. תוספי סידן המותאמים לדרישה המוגברת של הגוף לסידן בגיל המעבר, יכולים לעזור לשמר את בריאות העצם ולמזער את הסיכון לשברים.
אוסטאופורוזיס אצל גברים
למרות שמחלה זו נחשבת לעתים קרובות כמחלה של נשים, ניתן לראות גם אוסטאופורוזיס אצל גברים. גורמים כמו גיל, גנטיקה, אורח חיים ומצבים רפואיים יכולים לגרום להופעה של בריחת סידן אצל גברים.
אם אתם חווים תסמינים כגון שברים חוזרים או כאבי גב בלתי מוסברים, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע למה שאתם חווים. צריכה של תוספי סידן, יחד עם אורח חיים בריא, יכולה לסייע לכם להתמודד עם מחלת האוסטואופורוזיס ולשפר את חוזק העצם שלכם.
“זו כבר תקופה שיש לי תסמינים של אוסטאופורוזיס, מה עליי לעשות?”
במקרה זה מומלץ להיוועץ ברופא. כך למשל, מקרים רלוונטיים יכולים להיות אם אתם חשים בתסמיני האוסטאופורוזיס, אם אתם נמנים על קבוצות הסיכון שציינו זה עתה או אם אתם רואים שיש לבריחת סידן סימנים מוקדמים כדוגמת כאב גב פתאומי ללא פגיעה ברורה. במידה ויש אובדן עצם בלסת, אשר יכול לגרום למחלות חניכיים ולמצבים בריאותיים אחרים, או במקרה ויש שבר עצם לאחר טראומה קלה יחסית – ייתכן בהחלט כי מדובר בתסמינים של דלדול עצם.
אז מה הפתרונות לתסמיני בריחת סידן?
שלא כמו מחלות עצם רבות אחרות, ניתן למנוע בריחת סידן, או לפחות להאט את התפתחותה, באמצעות הפעולות הבאות:
פעילות גופנית המפעילה עומס על העצם: משקולות הן דוגמא מצוינת להפעלת עומס מכני אשר מגרה את העצם, ובכך גורם להאטת איבוד העצם.
תזונה מאוזנת ועשירה בסידן: מוצרי חלב, ירקות ירוקים עליים ועוד, נחשבים לעשירים בסידן. יש גם “פצצות סידן”, שהם מזונות המכילים כמות גדולה מאוד של סידן. מעוניינים לשמוע עוד? לרשימת 39 מזונות עשירים בסידן
הימנעות מהרגלים מזיקים כגון עישון וצריכת אלכוהול
במקרים רבים אף מומלץ לשלב תוסף סידן, וזאת כיוון שלא כל הסידן שבמזון נספג בגופנו. לא כל תוספי הסידן מומלצים מכיוון שלא כולם נספגים ביעילות בגוף ולכן התוסף המומלץ ביותר הוא סידן קרבונט אמורפי תוסף ייחודי בעל פטנט שמסייע על שמירת רמות תקינות של סידן, מרכיב משמעותי של עצמות הגוף.
כיצד תוסף סידן קרבונט אמורפי מסייע במניעת אוסטאופניה?
עם העלייה בגיל סביבת התאים בגוף הופכת ליותר חומצית. ידוע כי תהליכי פירוק העצם מואצים בסביבה חומצית. לתוסף סידן קרבונט אמורפי, בניגוד לתוספי סידן אחרים הנמכרים בשוק, יכולת לסתור את החומציות בתא ובכך מואצת בניית העצם.
סדרת מוצרי אמורפיקיור פותחו בהשראה מהטבע על ידי הסרטנים הכחולים, מכונת הסידן המשוכללת בטבע, המשילים ובונים את שריונם תוך 72 שעות בלבד בזמן שלסרטנים אחרים נדרש כחודש.
אמורפיקל הצליחה לחקות את המנגנון הטבעי של הסידן האמורפי (ACC) ולייצר במעבדות שלה תוסף ייחודי במבנה שונה מהמבנה הגבישי שהוא אמורפי וננומטרי, המאפשר הגעה יעילה לאיבר המטרה, ספיגה מוגברת וזמינות מינרלית גבוהה יותר בגוף מכל סידן אחר.
מחסור בסידן עלול להוביל לתופעות כגון: התכווצויות, כאבי פרקים, רמות כולסטרול גבוהות, נדודי שינה, יחד עם הסיכון לחלות באוסטאופורוזיס (מחלת דלדול העצם).
זו הסיבה שפיתחנו את דנסיטי בטכנולוגיה ננו-אמורפית שהוכח מחקרית שנספג עד פי 4.6 יותר מכל סידן אחר.
סיכום
לסיכום, אוסטאופורוזיס הוא מצב לא נעים וכרוני – אך בר טיפול. זיהוי הסימנים, מעקב אחר ערכי צפיפות העצם ונקיטת פעולות מנע כמו תרגילי כושר ייעודים, יעזרו לכם להתמודד עם המחלה ואף להאט אותה. צריכת תוספי סידן, יחד עם גישה הוליסטית הכוללת פעילות גופנית ותזונה מאוזנת, יכולים לתרום לשמירה על עצמות חזקות ובריאות.
מקורות מידע
(1) Johnell O and Kanis JA (2006) An estimate of the worldwide prevalence and disability associated with osteoporotic fractures. Osteoporos Int 17:1726.
(2) Kanis JA (2007) WHO Technical Report, University of Sheffield, UK: 66
(3) Kiebzak GM, Beinart GA, Perser K, et al. (2002) Undertreatment of osteoporosis in men with hip fracture. Arch Intern Med 162:2217
(4) Cooper C, Campion G, Melton LJ 3rd. Hip fractures in the elderly: a world-wide projection. Osteoporos Int. 1992 Nov;2(6):285-9
שאלות נפוצות
אילו שברים נגרמים כתוצאה מבריחת סידן?
שברים הנלווים לבריחת סידן מתרחשים בדרך כלל בירך, בעמוד השדרה ובשורש כף היד. בשל הפגיעה בצפיפות העצם, הם יכולים לקרות אפילו כתוצאה מנפילות קלות.
חשוב להבין את הסיכונים הקשורים לבריחת סידן ולבצע בדיקות צפיפות עצם החל מהגיל המומלץ. חשוב לשלב שינויים באורח החיים ונטילת תוספי תזונה מתאימים.
מהן אפשרויות הטיפול לבריחת סידן?
ניהול חיים עם אוסטיאופורוזיס דורשים גישה הוליסטית, שמטרתה היא שיפור בריאות העצם והפחתת הסיכון לשברים. הגישה תשלב בין טיפול תרופתי, תוספי תזונה ושינויים באורח החיים. בנוסף, חשוב לשלב צעדים למניעת נפילות, כגון שיפור בטיחות הבית ותרגילי שיווי משקל. הרופא יקבע את אופי הטיפול לאחר האבחון.
איך מאבחנים אוסטאופורוזיס?
הבדיקה מתבצעת באמצעות סריקות רנטגן (DXA, אם שאלתם את עצמכם), והיא מודדת את צפיפות המינרלים שבעצם. הערכים המתגלים בבדיקה עוזרים לקבוע את חומרת האוסטאופורוזיס. הכללה של תוספי סידן בתזונה היומיומית לתמיכה בחוזק העצם, תסייע במניעת המחלה וטיפול בה.