חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
✦ בשל עומס ייתכן וזמני המשלוחים יתארכו עד 7 ימי עסקים ✦
✦ בשל עומס ייתכן וזמני המשלוחים יתארכו עד 7 ימי עסקים ✦

מה הקשר בין קשרים חברתיים לאוסטאופורוזיס?

יש קשר בין אוסטאופורוזיס לקשרים חברתיים בגיל 50. כיצד החוקרים מסבירים את זה? ואיך ניתן לטפח קשרים חברתיים?

קשרים חברתיים לאוסטאופורוזיס

אמנם זה נשמע מפתיע, אך מחקר שפורסם לאחרונה (2019) בכתב העת “Journal of Epidemiology & Community Health” , מצא כי קיים קשר בין קשרים חברתיים להידלדלות העצם בקרב נשים בגילאי 50 ומעלה. עפ”י המחקר, ככל שהקשרים החברתיים איכותיים פחות – כך גובר הסיכוי לאוסטאופורוזיס.

מחקרים רבים מקשרים בין הגוף ובין הנפש, אז מה בכל זאת מיוחד במחקר? ואם כבר קשרים חברתיים, אז על מה כדאי לשים דגש? מומלץ לקרוא, בכתבה תמצאי גם בונוס קטן…

מה עורר את סקרנות החוקרים?

עפ”י דו”ח הקרן הלאומית לאוסטאופורוזיס (NOF), בארה”ב מאובחנים כ-10 מיליון חולי אוסטאופורוזיס, וכ-44 מיליון אחרים מסווגים כבעלי צפיפות עצם נמוכה. מחלת האוסטאופורוזיס מתרחשת בעיקר בקרב אנשים מבוגרים, לרבות נשים שלאחר גיל המעבר (לקריאה נוספת אודות מנופאוזה).

מחקרי עבר קישרו בין גורמי לחץ פסיכולוגי-חברתי* כדוגמת אירועי חיים משמעותיים ורמות נמוכות של אופטימיות ושביעות רצון, לבין התרחשות שברים. יחד עם זאת, הידלדלות העצם, המשמשת גורם מתווך בין לחץ פסיכולוגי-חברתי לבין התרחשות שברים, לא נחקרה קודם לכן בהקשר זה, ועל-כן התעוררה סקרנותם של החוקרים תוך תקווה לחדשנות מחקרית פורצת-דרך.

כיצד תיכננו החוקרים לבדוק זאת? ומה הייתה השערת המחקר?

הסיכוי להתרחשות שברים מוערך באמצעות מדד צפיפות העצם (BMD) – והוא המדד אשר עניין את החוקרים. השערתם המרכזית של החוקרים הייתה כי קיים קשר חיובי בין לחץ פסיכולוגי-חברתי לבין הידלדלות העצם: ככל שעולה רמת הלחץ הפסיכולוגי-חברתי – כך עולה הסיכוי להידלדלות העצם.

איך זה הגיוני שיש קשר בין קשרים חברתיים לאוסטאופורוזיס? מה מתרחש בפועל?

החוקרים טענו כי לחץ פסיכולוגי-חברתי עלול לשנות את מדד צפיפות העצם באמצעות שינויים ברמות הורמוני הקורטיזול, בלוטת התריס, הורמון הגדילה וגלוקוקורטיקואידים. שינויים פיזיולוגיים אלו, כדוגמת עלייה ברמת הקורטיזול, עלולים להגביר את הסיכויים להתרחשות שברים הנובעים מהידלדלות העצם – דבר אשר עלול להגביר את הסיכון לאוסטאופורוזיס. 

מחקר מקיף שנערך על אלפי נשים בהחלט עשוי להיות רלוונטי גם עבורך…

במחקר השתתפו כ-11 אלף נשים בגילאי 70-50, כאשר לכל אחת מהן חולק שאלון במטרה לבדוק את רמת הלחץ הפסיכולוגי-חברתי, שחולק לשלושה גורמים:

מתח חברתי: ככל שהוא עולה – כך יורדת איכות הקשרים החברתיים

תמיכה חברתית: ככל שהיא גבוהה יותר – כך עולה איכות הקשרים חברתיים

תפקוד חברתי: מתייחס לרמות הפעילות החברתית

לאחר 6 שנים מתחילת המחקר, נבדקו נתוני בדיקת צפיפות העצם של הנשים, ונמצא כי רמות לחץ גבוהות במישור הפסיכולוגי-חברתי קשורות בקשר חיובי לרמת צפיפות עצם נמוכה. קשר זה החזיק מעמד גם לאחר נטרול השפעות פוטנציאליות של משתנים כדוגמת גיל, רמות השכלה, מדד BMI (מסת גוף) ואורח חיים (עישון, שימוש באלכוהול וכ’ו).

אז אם את רוצה להימנע מאוסטאופורוזיס – כדאי שתשימי לב לאיכות הקשרים החברתיים שלך

במחקר נמצא קשר חזק בין  גורם המתח החברתי (מספר 1) לבין הידלדלות העצם. במילים אחרות, המסקנה העיקרית של המחקר היא שהאיכות – ולא הכמות – של מערכות היחסים בחייהן של נשים לאחר גיל המעבר, היא המשתנה המשפיע ביותר על הידלדלות העצם.

אז נכון, יש נשים להן המיומנויות החברתיות הן טבעיות – הן יודעות לקרוא סיטואציות ולהתאים עצמן לכל מצב. אך אם את מאלו שהכישורים החברתיים קצת פחות טבעיים עבורן – כדאי שתעברי לפסקה הבאה.

טיפ קטן לשיפור איכות הקשרים החברתיים שלך

כדי לשפר את הקשרים החברתיים עלייך לפתח את הכישורים המתאימים לכך. המלצתנו היא לנסות ולהגביר את תחושת האמפתיה שלך, כך שתוכלי לשים עצמך בנעלי חברתך ולהבין את מצבה הרגשי. זה יאפשר לך להגיב בצורה המתאימה ביותר לסיטואציה, ובסופו של דבר – להגביר את איכות הקשר החברתי עימה. כיצד תוכלי לעשות זאת? צאי לטבע, לשמש, או עשי הליכה קצרה בשעות השקיעה או הזריחה – זה יכניס בך חדוות חיים, כך שתרצי באמת להקשיב ולעזור. הרי אחרי הכל, עזרה לזולת, לרבות לאנשים האהובים, היא אחד הדברים הכי מספקים הקיימים על הפלנטה.

צאי קצת לטבע – זה ישפר את היחסים החברתיים שלך

* לחץ פסיכולוגי חברתי: מתייחס לתגובות הרגשיות והפיזיולוגיות אותן חווה אדם כאשר הוא מתעמת עם מצב בו דרישות המצב גבוהות ממשאבי ההתמודדות שלו. ראוי לציין, כי לחץ פסיכולוגי-חברתי מהווה גורם סיכון למחלות כרוניות רבות.

שתפו:

Facebook
Twitter
LinkedIn

למידע נוסף ולהזמנות צרו קשר:

מאמרים נוספים

אוסטאופורוזיס תזונה

אוסטאופורוזיס תזונה – המלצות תזונתיות להתמודדות עם המחלה

אוסטאוארטריטיס

אוסטאוארטריטיס – כל מה שכדאי לדעת

אוסטאוארטריטיס היא דלקת מפרקים ניוונית הנפוצה והאגרסיבית ביותר. בכתבה הבא נסקור תסמינים ודרכי טיפול אשר יסייעו לכם במידה ואתם סובלים מהמחלה.
שיפור בצפיפות העצם

האם אפשר לשפר צפיפות עצם? הוכחה מחקרית

במחקר כפול סמיות ייחודי שכלל 35 נשים הסובלות מאוסטאופניה, נצפו תוצאות מובהקות שהראו שיפור בצפיפות העצם וכן עדויות ביולוגיות למניעת דלדול עצם אצל נשים שצרכו 400 מ”ג סידן ננו אמורפי ביום (שתי קפליות דנסיטי של 200 מ”ג).
מזונות עשירים בסידן

39 מזונות עשירים בסידן שכדאי להכיר (וגם לצרוך)

מהם המזונות העשירים בסידן מקבוצות מוצרי החלב והירקות? מהן “פצצות הסידן”? וגם: טיפים להורים שביניכם.
קרבונט

כל מה שרציתם לדעת על קרבונט: מדריך פשוט

האם אי פעם תהיתם מניין נוצרים הגזים במשקאות המוגזים שלכם או על איך אבקת האפייה עובדת? זה קרבונט! במאמר זה, נסביר על הקרבונט בצורה קלה ומהנה ויש גם הפתעה: איך קרבונט קשור למנגנון האנטי דלקתי של הגוף שלנו. 
קרוהן ותזונה

קרוהן ותזונה – כיצד תזונה מותאמת מסייעת לחולי קרוהן

במאמר הבא נסקור מהם המזונות המומלצים לחולים במחלת הקרוהן והאם שינוי תזונתי יכול לסייע בהפחתת תסמיני הדלקת. בנוסף – גישות תזונה שונות ופיתוח מדעי פורץ דרך. כנסו לקרוא.
מחקר חולי קרוהן סורוקה

גיוס חולי קרוהן למחקר קליני בבית החולים סורוקה

חולי קרוהן? המכון לגסטרואונקולוגיה, בית החולים סורוקה מגייס מתנדבים חולי קרוהן בינוניים וקשים לניסוי רפואי. טיפול בסידן קרבונט אמורפי לשיפור במצבם של חולי קרוהן בינוניים וקשים.
קרוהן והריון

מחלת קרוהן והריון – כל מה שחשוב לדעת

במאמר זה נתעמק בקשר המורכב בין מחלת קרוהן והריון. נדבר על ההשלכות העמוקות שעלולות להיות למחלה על פוריות האישה. מאמר זה נועד לסייע לנשים חולות קרוהן עם האתגרים והשיקולים העומדים בפניהן לקראת ההריון, וכיצד להיערך לקראתו בעקבות המחלה. 
מנופאוזה

מנופאוזה – תופעות גיל המעבר ודרכי טיפול

תופעות גיל המעבר יכולות להיות מטרידות ולהפריע לשגרת החיים. רוב הנשים יסבלו בעיקר מגלי חום ומאי סדירות במחזור. במאמר זה מידע חשוב על גיל המעבר שבאמצעותו תוכלי ללמוד כיצד להיערך אליו נכון. דרכי טיפול מומלצות, ומה הסכנה הכי גדולה שגיל המעבר מביא עימו. 
סידן אמורפי מחקר

אמורפיקל – רשימת המחקרים המלאה בהשתתפות החברה

במאמר זה תוכלו למצוא קישורים לכל המחקרים של אמורפיקל שפורסמו בשנים האחרונות החל מהוכחת הספיגה המוגברת של סידן קרבונט אמורפי וכן מחקרים שבוצעו בתחום העצם, אוסטאופורוזיס, הסרטן, החלל, קורונה, הפריה חוץ גופית ועוד
דילוג לתוכן