קרוהן (Crohn’s disease), היא מחלת מעי דלקתית הפוגעת בעיקר במעיים אך יכולה לפגוע ברקמות נוספות במערכת העיכול כמו הפה ועד פי הטבעת. הדלקת עלולה להופיע בעיקר במעי הדק ובעיקר במעי הדק הסופי (בניגוד לקוליטיס כיבית הפוגעת במעי הגס בלבד).הגורמים למחלת קרוהן אינם חד משמעיים ומוסכם בקהילה המקצועית כי מחלת קרוהן הינה מחלה אוטואימונית. כיום ישנן מספר תרופות הניתנות לחולי קרוהן, אולם במאמר זה נדון בפתרונות תזונתיים.
בעשור האחרון מגיעות יותר ויותר עדויות על הקשר בין קרוהן ותזונה ועל שינויים תזונתיים שיכולים להיטיב עם חולי קרוהן, וכן מידע רב על מזונות העלולים להגביר את הדלקת ולחילופין, מאילו מזונות כדאי להימנע על מנת להפחית את הדלקת.
במאמר זה נביא את המלצות המומחים של אמורפיקיור, אך להתאמה תזונתית אישית יש להתייעץ עם איש מקצוע.
תזונה מומלצת לסובלים ממחלת קרוהן
התזונה המערבית מהווה גורם עיקרי לעלייה ברמות הדלקת בקרב חולי קרוהן, ולמרבה הצער, גם בקרב שאר האוכלוסייה, זאת משום שהתזונה המערבית גורמת לשינוי הרכב החיידקים במעי. התזונה המערבית מכילה רמות גבוהות של סוכר, שומן, חומרים משמרים, וחומרי תזונה מעובדים נוספים. כל אלו עלולים להביא לפגיעה בדפנות המעי ובכך לעורר את מערכת החיסון. לכן, ההמלצה הראשונה תהיה לצרוך מזונות אורגניים ככל שניתן, לא מעובדים, ושאינם מכילים רמות גבוהות של סוכר ושומן. לצורך התאמה אישית של תזונה, על כל חולה קרוהן לפנות לאיש מקצוע בתחום. זאת משום שלכל אחד מתאימים מזונות אחרים, רמת הדלקת שלו שונה, הסבילות למזונות מסוימים משתנה, וכן טעם אישי. קיימים היום מומחי תזונה רבים המטפלים בשיטות שונות וחשוב לקבל המלצות ממקור ראשון בטרם מתחילים טיפול.
קרוהן ותזונה – מאילו מזונות כדאי להימנע?
כבר המון שנים שחוקרים את הנושא של תזונה מותאמת לחולים במחלות מעי דלקתיות מכיוון שיש לכך השפעה ישירה על התלקחות המחלה. ישנם מספר מזונות והנחיות העשויות להיטיב עם כל חולה קרוהן:
- מומלץ להימנע ממזונות מתובלים מידי או חריפים.
- מומלץ להימנע ממשקאות מוגזים או ממותקים כמו קולה, וכן להימנע מאלכוהול וקפאין.
- מומלץ להימנע ממזונות מטוגנים או עשירים בשמן.
- מומלץ להימנע מצריכה של פחמימות מעובדות כמו: קמח לבן, אורז לבן וסוכר חום או לבן.
בנוסף, בזמן התקף כדאי להימנע ממזונות עשירים בסיבים תזונתיים, אלו עלולים לעודד את פעילות המעיים, פעולה שאינה רצויה בזמן התקף. כמו כן, בזמן החרפת דלקת, חולים רבים מדווחים שנטילה של מוצרי חלב ניגר גורמים להתלקחות, ולכן מומלץ להמעיט באכילה שלהם ולהעדיף גבינות קשות.
ההשפעה של קרוהן ותזונה על תסמיני המחלה בזמן התקף
על פי המלצות המומחים ישנם מזונות מסויימים שאכילה שלהם עשויה להפחית תסמינים בזמן התקף. כפי שנכתב קודם, התזונה המומלצת ביותר היא שימוש בחומרי גלם כמה שיותר אורגניים וטבעיים ושלא עברו עיבוד תעשייתי. כל הכנה ביתית של מרק ירקות בשילוב עם בשר רזה יכולה להיות מצוינת. מומלץ לשלב חלבון איכותי כמו קטניות, סויה ודגים.
בזמן התקף, שתייה של מיצי ירקות יכולים להועיל ולהקל מאד, כיוון שהם נספגים בקלות במערכת העיכול. באופן כללי הנושא של שתיית מים מספקת היא חשובה, כדי להחזיר לגוף נוזלים שאבדו אם סבלתם משלשולים מרובים.
חשוב לציין שכל אחד מגיב אחרת ויש להתייעץ עם איש מקצוע.
הכירו את ph גסטרילקס
אחד הפיתוחים החדשניים ביותר בתחום הטיפול הטבעי במחלת הקרוהן, מתבסס על טכנולוגיה חדשה ובה שני מרכיבים: הזרמת ביקרבונט לגוף האדם במקום שהגוף לא מייצר מספיק, ומזעור החומר המאפשר חדירה ישירה למקומות הדלקתיים ועל ידי כך, ספיגה ותקיפת הדלקת. כאמור, ביקרבונט הוא החומר שהגוף עצמו משתמש לטיפול בדלקת. הגוף מייצר כמות מוגבלת של ביקרבונט והמוצר החדשני של אמורפיקל – “גסטרילקס”, מתגבר את הגוף בביקרבונט ומזרים אותו ישירות לאיבר הפגוע ובכך גורם להיווצרות איזון במקומות הדלקתיים.
קרוהן ותזונה – הפחתת הסיכון להתלקחות מחלת הקרוהן בעזרת תזונה
ההמלצות הניתנות לחולי קרוהן על מנת להפחית את הסיכון להתלקחות הדלקת, למעשה זהות להמלצות הניתנות לאנשים בריאים. המלצות אלו כוללות תחילה הקפדה על שתייה מרובה למניעת התייבשות. בנוסף, הקפדה על תזונה טבעית במידת האפשר, ועל צריכה של מזונות שאינם מעודדים חומציות היא מכרעת גם כן. תזונה בריאה וטבעית כוללת תפריט עשיר בירקות ופירות, וכמה שפחות מזון מתועש, מטוגן או מעובד. בכל תפריט תזונתי יש לבצע מעקב על רמת מינרלים וויטמינים חיוניים בגוף כמו: ויטמין D, B12, פריטין ,חומצה פולית, אבץ ,מגנזיום וכן סידן. כל אלו עלולים להיות בחוסר בשל אי צריכה מספקת או ספיגה נמוכה בעקבות הדלקת. חוסר בויטמינים ומינרלים יכול לגרום להרגשה לא טובה ולפגוע בפעילויות מטבוליות חשובות, אחת מהן היא מחסור בסידן שעלול להוביל לאוסטאופורוזיס (מחלת דלדול מסת העצם).
אמנם לא ניתן להצביע על הסיבה המדויקת להתפרצות מחלת קרוהן, אולם בקהילת המטפלים במחלה, יותר ויותר ממליצים על גישה משלבת בין עולמות הרפואה הקונבנציונלית לבין הרפואה המשלימה. זאת משום שהתרופות הקונבנציונאליות מותאמות באופן אישי לכל חולה, וכל אחד מגיב אחרת לכל טיפול. במקביל, גם הוסכם שלקרוהן ותזונה יש השפעה חיובית וישנן שיטות תזונתיות רבות בתחום, גם הן חייבות להיות מותאמות לכל חולה בנפרד.
תחום נוסף שנחקר מאד בשנים האחרונות הוא האלמנט הנפשי, וחולים רבים שנעזרו בעולמות המיינדפולנס העידו שהפחתת סטרס, לחץ וחרדה תרמו להפחתת תסמיני המחלה.
לסיכום, מחלת קרוהן היא מחלה כרונית שאין לה מרפא. בשנים האחרונות חולים רבים מצליחים להגיע לרמיסיה באמצעות תזונה מותאמת והבשורה על כך היא לא פחות ממדהימה. בעוד שהתרופות הקונבנציונאליות הקיימות היום כוללות תופעות לוואי רבות ואחוזי הצלחה של כ-50%, בשינוי תזונתי אין שום סיכון. מומלץ להתייעץ עם מומחה תזונה כדי לנצל את הקשר ההדוק בין קרוהן ותזונה בצורה אולטימטיבית, על מנת להגיע לתפריט הנכון וכן להיות עם היד על הדופק על רמת מינרלים וויטמינים תקינה בגוף, וכן צריכה מספקת של כל אבות המזון.