מאיה אור, נטורופתית
מתמחה ברפואת גוף ונפש
סידן הוא מינרל חשוב והוא חיוני לשמירה על בריאות הגוף. רבים מזהים וקושרים אותו לבריאות העצמות והשיניים, אך פחות נוהגים לעשות זאת בכל הנוגע לתפקוד מערכות העצבים והשרירים. רבים לא יודעים שהסידן הוא מינרל המתקשר לחרדה, עייפות, דיכאון או עצבנות, וכי חיסרון בו יכול לגרום לכל אחת מהתופעות הללו. מה הקשר בין סידן לבין לחץ וחרדות? מה הקשר בין סידן לבין שינה? ומהם המקורות העיקריים לסידן?
הסידן מרגיע: הקשר להורמון הלחץ קורטיזול
כשאנו חשים לחץ, התגובות או המחשבות שלנו עשויות להשפיע על התנהגויות האכילה שלנו. במידה ואנו לא אוכלים בצורה בריאה ומאוזנת, ייתכן כי נגדיל את רמת הלחץ: רמות מתח גבוהות מתאפיינות בהגדלת נוכחותו ופעולתו של הורמון הלחץ קורטיזול, אשר עלול לעורר חשק למאכלים מלוחים, מתוקים ושומניים. מובן כי מדובר בתזונה בלתי מאוזנת ודלה בויטמינים
ומינרלים – וכך ניתן להיכנס למעגל קסמים בו מתוך לחץ – נייצר יותר ויותר לחץ. נסו לזהות מתי האכילה שלכם היא רגשית ומתי היא מודעת, וכחלק מאכילה מודעת, שלבו סידן – הוא עשוי לסייע לכם במאבק בהורמון הלחץ קורטיזול1.
הסידן עוזר לשינה טובה ורגועה
הסידן מתקשר באופן ישיר למחזורי השינה שלנו. במחקר שפורסם בכתב העת “European Neurology Journal”, נמצא כי רמות גבוהות של סידן בגוף, קשורות לרמות השינה העמוקות ביותר שלנו. מסקנת המחקר הייתה כי הפרעות בשינה – בעיקר היעדר שינה עמוקה – קשורות למחסור בסידן. עוד נמצא במחקר, כי השבה למסלול השינה הרגיל (הכולל
גם שינה עמוקה), הושגה בעקבות נורמליזציה של רמת הסידן בדם. הסידן מסייע למוח להשתמש בחומצה האמינית טריפטופן לייצור מלטונין – שהוא חומר מעורר שינה. דבר זה מסביר מדוע מוצרים המכילים שילוב של טריטופן וסידן, נחשבים למזונות מובילים בכל הנוגע לשינה2.
הסידן עוזר למניעת והפחתת חרדות
לחיות עם חרדה זה משהו שיכול להיות קשה וכואב. חרדה משפיעה על הפעילות היומיומית שלנו ומקשה עלינו לדעת כיצד להמשיך קדימה. צריך לדעת לנהל את החרדות בצורה נכונה, וחלק חשוב בתהליך הוא זיהוי הגורם לתחושת החרדה. אחת הסיבות השכיחות לחרדה, שלעיתים קרובות אנשים מתעלמים ממנה – היא חוסרים תזונתיים, העשויים להוות גורם מפתח
להתרחשותה.
מחקרים מראים כי מחסור בסידן מתקשר באופן ישיר לחרדה כיוון שהמוח צריך סידן לשם תפקוד בריא: (הפולסים החשמליים במערכת העצבים דורשים סידן לשם תפקוד תקין). מחסור בסידן פוגע במערכת העצבים, וכך הסיכוי למצבי רוח בלתי סדירים והתקפי חרדה עולה משמעותית. הקשר בין מחסור בסידן לבין התקפי חרדה הדוק עד כדי כך, שמחסור בסידן, הידוע בשם
“היפוקלצמיה”, יכול “להתחפש” לחרדה, או במקרים אחרים, להחמיר את הסימפטומים אצל אדם הסובל מחרדה3.
מהיכן נובע מחסור בסידן?
לרוב הוא תוצר של אי אכילה מספקת של מזון ותוספי מזון עשירים בסידן. צריכת מוגברת של חלבון ונתרן גם הם יכולים להוות גורם לכך – כיוון שגם במצב של צריכה מספקת של סידן, הם עשויים לגרום לגוף להפריש אותו. ראוי להוסיף ולהדגיש, כי כאשר רמות הסידן נמוכות מדי, גופנו מתקשה לספוג סידן, כמו גם שככל שחולף הגיל, יכולת ספיגת הסידן פוחתת באופן טבעי. מומלץ לשקול שימוש בתוספי סידן כדי להילחם בגורמים אלו, המובילים לעיתים רבות למחסור בסידן, לירידה באיכות החיים ולהגדלת הסיכוי למחלות עצם מטבוליות כדוגמת אוסטאופורוזיס.
10 מקורות מזון עשירים בסידן
להלן רשימה של 10 מקורות עשירים בסידן:
- תרד: 99 מ”ג סידן
- ירקות לפת: 30 מ”ג סידן
- עלי קולארד: 232 מ”ג סידן
- שעועית ירוקה: 37 מ”ג סידן
- סרדינים: 48 מ”ג סידן
- שומשום: 975 מ”ג סידן
- סלרי: 40 מ”ג סידן
- בזיליקום: 177 מ”ג סידן
- רוזמרין: 317 מ”ג סידן
- אורגנו מיובש: 1,576 מ”ג סידן
מומלץ לצרוך את רוב הסידן באמצעות מקורות המזון. במידה ונדרשת השלמה, מומלץ להשתמש בסידן האמורפי, אשר נספג פי 2 עד פי 4.6 ביחס לקלציום קרבונט גבישי.
ולסיום… תרגיל קטן, פשוט ומהיר להפגת מתחים
אם עבר עליכם יום מלחיץ או שאתם נמצאים בעיצומה של תקופה לחוצה, נשימה מודעת תוכל לעזור לכם להשקיט את הגוף והנפש. התרגיל הבא עשוי לסייע בהפחתת רמות הקורטיזול (הורמון הלחץ), הרגעת הלב והשקטת המוח: קחו אוויר ושמרו עליו בפנים למשך 7 שניות, הוציאו אותו למשך 7 שניות נוספות, ואז עצרו את הנשימה ואמרו מילה חיובית לפני הנשימה הבאה. חזרו על התרגיל מספר פעמים. חילוף החמצן יהיה יעיל יותר ולכן יסייע לכם להירגע.
1“How to calm your nerves with food”, Children hospital Colorado.
2“Insomnia: Studies suggest calcium and magnesium effective”, Medical news today.
3“Calcium and anxiety: could a deficiency be behind your symptoms?”, Tranquilty Labs.