שין ספלינטס ושבר מאמץ, הן שתי פציעות דומות ורבים נוטים להתבלבל ביניהן. לעיתים הדמיון בסימפטומים של שתי הפציעות גורם לקושי באבחון.
המשותף לפציעת השין ספלינטס ולשבר מאמץ, הוא ששתיהן פציעות הנובעות משימוש יותר (Over use). אולם פציעת השין ספלינטס (Shin splints) היא פציעה שמקורה בשריר ובחיבור של השריר עם העצם, ואילו שבר מאמץ (Stress Fracture) היא פציעה המתרחשת בעצם. בשתי פציעות אלו יופיעו כאבים לאורך עצם השוק (הטיביה), באזור שמתחת לברך ועד הקרסול.
שין ספלינטס
הגורם העיקרי להיווצרות שין ספלינטס הוא הפעלת עומס ללא הדרגתיות, על השרירים המחוברים לטיביה ועל מיסב העצם (periosteum) של השוק. מיסב עצם השוק, היא השכבה העליונה של העצם המהווה נקודת אחיזה לשרירים ולגידים המחוברים לעצם השוק. מי שחשופים לפציעה זו במיוחד, אלו טירונים, שבתקופה קצרה מעלים את רמת הפעילות הגופנית שלהם ואת העומס על השרירים, וכן רצים מתחילים שמגדילים מרחקי ריצה באופן לא הדרגתי.
שברי מאמץ
שברי מאמץ נגרמים אף הם מהפעלת עומס יתר. אולם העומס מופעל על העצם (ולא על השרירים שבפציעת שין ספלינטס). בתהליך התאוששות תקין של העצמות קצב בניית העצם גובר על קצב הריסת העצם, כאשר נוצר שבר מאמץ סימן שהגוף לא הספיק לתקן את הנזק כתוצאה מהפעילות. בניגוד לפציעת השין ספלינטס, שבר מאמץ יכול להופיע בכמה נקודות בגוף: הירך, האגן וכף הרגל.
אבחנה
כאבים של שין ספלינטס יופיעו לאורך השוק ובנגיעה האזור יהיה רגיש. בזמן פעילות עצימה יורגש הכאב אך הוא יכול להיעלם בסיום הפעילות.
כאבים של שבר מאמץ בטיביה יופיעו בנקודה ספציפית ולא יחלפו אחרי סיום הפעילות. כמעט כל מי שסובל משברי מאמץ מדווח על כאבים בשוק גם במהלך השינה ולפניה.
בפציעת השין ספלינטס, כיוון שמדובר בהיווצרות דלקת בחיבור שבין השרירים לעצם יתכן שהרופא המטפל ירשום מתן כדורים אנטי-דלקתיים. במידה והפציעה לא תעבור והכאבים ימשכו יתכן והמטופל ישלח לעבור בדיקת דימות על מנת לבחון את מצב העצמות ולשלול/לאמת שבר מאמץ.
טיפול בפציעה
לאחר שבוצעה אבחנה נכונה, למרות הקושי להבחין בין שתי הפציעות בסימפטומים הדומים, מומלץ בשלב הראשון בשתי הפציעות להפחית את רמת הפעילות.
בטיפול בפציעת שין-ספלינט ההמלצות הן:
1. לבצע עיסוי לצורך הזרמת דם לאזור הפגוע.
2. אבחון של טכניקת הריצה ומבנה כף הרגל – לעיתים מצב של פרונציה מוגברת יכול להוביל לפציעת השין ספלינטס בגלל הלחץ שמופעל על השרירים. לצורך כך יש לפנות לאיש מקצוע ובמידת הצורך יותאמו מדרסים לתיקון הליקוי.
3. טיפול פיזיותרפי וחיזוק – בפציעת השין-ספלינטס יש לבצע חיזוק של השרירים. על פי הנחיית פיזיותרפיסט ניתן לתרגל את התרגילים המתאימים עד להחלמה מהפציעה.
במידה ולא הושגה הקלה בכאבים בטיפול בפציעת שין ספלינטס, ישלח המאובחן בפציעה לבדיקת דימות על מנת לשלול שבר מאמץ.
טיפול בשבר מאמץ:
1. במידה ואובחן שבר מאמץ ההנחייה היא בשלב ראשון מנוחה מלאה. לאחר שחל שיפור ברמת הכאב ניתן יהיה לחזור לפעילות מתונה שאינה מעמיסה על משקל הגוף כמו שחייה ורכיבת אופניים.
2. גם בפציעה של שבר מאמץ מומלץ לבצע תרגילי חיזוק ייעודיים לשרירים העוטפים את עצם הטיביה. בכך גם לחזק את השרירים וכן להאיץ את בניית העצם שידוע שמתרחשת על ידי תרגילי התנגדות.
3. יש להקפיד על התאוששות טובה הכוללת תזונה בריאה והקפדה על שעות שינה מספקות.
4. גורמים נוספים שיבחנו אף הם על ידי איש מקצוע הם: טכניקת הריצה, מנח ומבנה כף הרגל, עודף משקל וכן הדרגתיות באימונים.
כיצד ניתן להאיץ החלמה משין-ספלינטס ומשבר מאמץ?
צריכת תוסף סידן קרבונט אמורפי יכולה להאיץ את ההחלמה מפציעה בזכות תכונותיו היחודיות של תוסף סידן זה.
זהו התוסף הסידן היחיד בעולם שגודלו ננומטרי, בניגוד לתוספי סידן אחרים שגודלם מיקרוני. תכונה זו עוזרת לסידן האמורפי להיספג יותר טוב בתאי הגוף. בנוסף, בזמן פציעת ספורט נוצרת סביבה חומצית בעקבות הדלקת שנוצרה, בין אם זה בשרירים או בחיבור העצם עם השרירים ובין אם זה בשבר מאמץ עצמו. לתוסף הסידן האמורפי תכונה סותרת חומציות ומאפשרת את ספיגת הסידן בצורה טובה יותר.
ספורטאים שצרכו תוסף סידן קרבונט אמורפי, מדווחים כי חל שיפור משמעותי במצבם לאחר שצרכו את תוסף התזונה הייעודי.
כך למשל, יוסי קוכנר בן 45, רץ למרחקים ארוכים, החלים מפציעה. במהלך שנת 2018 סבל קוכנר משבר מאמץ בדרגה 4 בעצם הטיביה (דרגת החומרה הגבוהה ביותר לעצם הארוכה ביותר בגפה התחתונה). לאחר שנאלץ להפסיק את אימוני הריצה ואף סבל בשגרת היומיום, החל לצרוך תוסף סידן אמורפי.
“הגעתי לחברת אמורפיקל והחלטתי לנסות את דנסיטי ספורט. אחרי 14 ימים של מנוחה, ההודעה הראשונה ששלחתי הייתה: ‘אני יורד מהמיטה ולא כואב לי, אני יורד במדרגות ולא כואב לי’. הכאב נעלם לחלוטין.”
לסיכום, חשוב לאבחן האם מדובר בפציעת שין-ספלינטס או בפציעת שבר מאמץ כיוון שהטיפול בפציעה ואורך ההחלמה שונים. בכל מקרה, בשני המקרים מומלץ לצרוך תוסף סידן קרבונט אמורפי על מנת לקצר את זמן הפסקה או הורדת עומס הפעילות של הספורטאי וכן לזרז את זמן ההחלמה.