פסח ממש בפתח וניתן כבר להריח באוויר את ניחוח האביב המשכר, המביא עמו משב רוח מרענן לכולם.
חג הפסח הוא אחד החגים בהם התזונה שלנו מאוד משתנה, וחשוב שגם בחג נשמור על תפריט עשיר בכל מרכיבי המזון החשובים לגופנו, כגון הקפדה על צריכת סידן מספקת.
לפני התזונה בחג הפסח, בואו נדבר קצת על תפקידו של הסידן.
כ- 99% מכלל הסידן בגופנו נמצא בעצמות ובשיניים, והאחוז הבודד שאינו נמצא בעצמות, מצוי בדם וברקמות. העצמות משמשות כמעין מחסן לסידן, וכשהגוף זקוק לסידן, בשל תזונה שאינה מספקת או גורמים אחרים, הגוף יפרק את הסידן מהעצמות, כדי לשמור על פעילות תקינה של השרירים ומחזור הדם. מחסור בסידן לאורך השנים, יכול לגרום לדלדול העצם ולמחלות שונות כגון אוסטיאופורוזיס. לכן, ישנה חשיבות רבה לשימור איזון הסידן בגוף, במיוחד לאחר גיל המעבר בו מתחיל תהליך של דלדול העצם ובריחת סידן כתוצאה מהאטה בתהליך בניית העצם.
לאחר שהבנו את חשיבות איזון הסידן לתהליכים בגופינו, בואו נדבר על סידן והתזונה בחג הפסח. רק כדי לסבר את האוזן, מספיק לצרוך כ- 500 קלוריות יותר ממה שאנו רגילים ביום יום, כדי לעלות חצי קילו בשבוע של החג. לכן, דקה לפני שאתם מתפתים לאכול מצה, עליכם לדעת כי היא מכילה 150 קלוריות, וקציצה אחת של גפילטע פיש, מכילה גם היא 150 קלוריות, כך שבחישוב פשוט, מצה אחת ביום או שלוש קציצות במרק בערב החג, כבר מביאות אתכם לכ–450 קלוריות, ועוד לא דיברנו על זה שבשניהם אין כמעט בכלל סידן וסיבים תזונתיים הנחוצים לגוף.
אז מה כן כדאי לאכול כדי לצרוך כמה שיותר סידן בפסח?
קטניות מסוימות כגון – חומוס, פול, עדשים, סויה, טופו, שעועית לבנה ואפונה עשירות בסידן רב ומהוות פתרון תזונתי מצוין. עם זאת, לא כל העדות נוהגות לאכול קטניות במהלך החג. אם אתם במקרה משתייכים לעדה שאינה נוהגת לאכול קטניות, תיאלצו למצוא תחליפים אחרים כדי שהגוף לא יהיה בחסר של סידן. ו…לא, כפי שציינו, מצה אינה מהווה תחליף כזה.
מוצרי סויה – סויה הוא אחד המאכלים היותר עשירים בסידן, ובמיוחד מוצרי סויה מעובדים, המכילים כמות גדולה יותר של סידן.
ירקות ירוקים – מכילים כמות רבה של סידן, כגון – ברוקולי, שעועית ירוקה, כרוב, אפונה, במיה וכו’. ירקות אלו מצוינים לאיזון התזונה, מכיוון שהם אינם מכילים כמות גבוהה של קלוריות. רק נזכור שיש צורך לאכול כמות גדולה של ירקות אלו כדי לקבל כמות מספקת של סידן.
אגוזים, שקדים וזירעונים – בליל הסדר נהוג לחלק לילדים אגוזים כדי שיעבירו את הזמן בין קריאת ההגדה לארוחה. זוהי הזדמנות נהדרת לצרוך סידן, מכיוון שאגוזים מכילים הרבה סידן. רק שימו לב שהם גם עשירים בקלוריות, לכן לא כדאי להפריז באכילתם. גם זירעונים שונים המכילים סידן בכמות גבוהה, כגון – שומשום, טחינה, זרעי חמניות, גרעיני דלעת, גרעיני אבטיח, שקדים וכו’ מכילים סידן בכמות גבוהה.
פירות – מצוינים לשמירה על תזונה נכונה ועדיפים על חטיף מתוק, אולם, חשוב לדעת כי פירות מכילים כמות קטנה יחסית של סידן. פירות המכילים ויטמין C, כגון פירות ממשפחת ההדר, קלמנטינות, פומלות, תפוזים וכו’, מומלצים לאכילה בסמוך לארוחה עתירת סידן, כיוון שהם תורמים לספיגה טובה של הסידן. בפירות יבשים, לעומת זאת, יש כמות גדולה יותר של סידן ובמיוחד בתאנים יבשות, במשמשים, תמרים, חרובים, פפאיה, שקדים, שזיפים וצימוקים מיובשים.
לסיכום, לא קלה היא לא קלה דרכנו (ועדיין תודו שקלה יותר מזו של בני ישראל במדבר…), וקשה לשמור על תזונה מאוזנת בתקופת חג הפסח, לכן שם המשחק הוא איזון. נסו לשלב בין מאכלים שונים המכילים כמות גבוהה יותר של מרכיבים תזונתיים עשירים בסידן, לבין מאכלים שאתם נאלצים לאכול ופחות מזינים. האיזון הזה יסייע לכם גם לשמור על תזונה נכונה ומגוונת, גם להעשיר את הגוף במרכיבים תזונתיים בריאים וגם ליהנות ממטעמי החג.
יש לזכור כי על אף תשומת הלב הקפדנית על תזונה בריאה ועשירה בסידן, בגילאים מבוגרים ספיגת הסידן יורדת והיא תמשיך לצנוח עם הגיל. מסיבה זו, כמות הסידן הנצרכת במזון לרוב איננה מספיקה, ומומלץ להוסיף לתפריט היומי את “דנסיטי”, סידן אמורפי שהוכח כבעל ספיגה כפולה מכל סידן אחר. חברת “אמורפיקל ” מציעה עבורכם תוסף סידן אמורפי מהדור החדש, אשר הוכח קלינית שהוא נספג פי 2 עד פי 4.6 יותר מכל קלציום קרבונט גבישי (ממנו מורכבים יתר תוספי התזונה הקיימים בשוק).
“דנסיטי” כשר באישור הבד”צ העדה החרדית לימות השנה וכשר לפסח בהשגחת הרבנות בלבד.