משלוח חינם - בהזמנת 2 מוצרים ומעלה

מחלת קרוהן והריון – כל מה שחשוב לדעת

במאמר זה נתעמק בקשר המורכב בין מחלת קרוהן והריון. נדבר על ההשלכות העמוקות שעלולות להיות למחלה על פוריות האישה. מאמר זה נועד לסייע לנשים חולות קרוהן עם האתגרים והשיקולים העומדים בפניהן לקראת ההריון, וכיצד להיערך לקראתו בעקבות המחלה. 

כיצד מחלת קרוהן משפיעה על פוריות האישה?

לפני שנתעמק בקשר בין קרוהן והריון, חשוב שנבין קצת על המחלה עצמה לפני. קרוהן היא מחלת מעי דלקתית העלולה לפגוע בכל חלקי מערכת העיכול, החל מחלל הפה ועד פי הטבעת. אולם אצל רוב החולים, הפגיעה היא בחלקו התחתון של המעי הדק, במעבר למעי הגס. במקרים חמורים נוצרים מורסות ופיסטולות בדפנות המעי. התסמינים הנפוצים למחלת קרוהן הינם: כאבי בטן, שלשולים, לעיתים שלשולים דמיים, חום, איבוד משקל וחולשה. אולם התסמינים יכולים להשתנות בהתאם למיקום הדלקת לחומרת המחלה.

בתקופות רגיעה יכולים אף לא להופיע בכלל במשך שבועות ושנים. בהתאם לרמת הדלקת שנוצרה, כך יחריפו או יפחתו תסמיני המחלה.

פוריות האישה הוא עולם שלם ומלא והוא מושפע מגורמים רבים. ככלל, מרביתן של חולות קרוהן בעלות פוריות תקינה ויש לזכור שגם 10-15% מהאוכלוסייה הבריאה סובלת מבעיות פריון. נשים הנכנסות להריון בזמן הפוגה במחלה (רמיסיה) לא בהכרח תסבולנה מהתלקחות המחלה, וכן אין נתונים על כך שהריון מעלה את הסיכון להתלקחות לעומת חולות שאינן בהריון.

נתון מעודד ומעניין שהתברר במספר מחקרים הוא כי חולות שהיו בהריון סבלו מפחות התלקחויות בשנים לאחר ההריון לעומת השנים שלפני ההריון. עם זאת, יש לקחת בחשבון כי כניסה להריון בזמן מחלה פעילה הכוללת תסמינים משמעותיים אינה מומלצת: יתכן סיכון להחמרת המחלה של האישה וכן עלייה בסיכונים לעובר.

קרוהן והריון – תכנון הריון ובדיקות מקדימות

יציאה למסע של הרחבת המשפחה מחייב תכנון קפדני, במיוחד עבור נשים הסובלות ממחלות מעי דלקתיות. לבדיקות המקדימות יש חשיבות רבה על מנת להיות ערניים בנוגע לרמות הדלקת. עם המידע הרפואי ניתן יהיה להיערך טוב יותר להריון ולמנוע סיכונים. הסיכונים הנפוצים ביותר הם לידה מוקדמת או לידה במשקל נמוך. בקהילה הרפואית קיימת הסכמה מגובה במחקרים שנשים המתחילות את ההריון בזמן רמיסיה (הפוגה) ורמות הדלקת במעי נמוכות, הן צפויות להריון תקין וללא סיבוכים.

לעומת זאת, נשים הנכנסות להריון בזמן מחלה פעילה מעלות את הסיכון להתרחשות סיבוכים בהריון ובלידה וכן לאם ולעובר. עקב העובדה שהתסמינים של קרוהן כוללים כאבי בטן, שלשולים, איבוד משקל וכדומה, בשילוב עם התסמינים הנפוצים של תחילת ההריון (בחילות, הקאות וכו’), מדובר כמובן בתקופה מורכבת העלולה להקשות מאד על האישה.

הבדיקות המומלצות לנשים חולות קרוהן בטרם הכניסה להריון הן אותן הבדיקות המומלצות לנשים שאינן חולות קרוהן, ואלו כוללות בדיקות דם, בדיקות גנטיות וכל בדיקה עליה ימליץ רופא הנשים. במקביל, כל חולת קרוהן המתכננת הריון מחייבת לבצע את הבדיקות המתאימות כדי לקבל מידע על רמת המחלה אצלה: בדיקות אלו יכללו בדרך כלל בדיקות דם, בדיקות צואה, ואף קולונוסקופיה או כל בדיקת הדמיה אחרת שרופא הגסטרו ימליץ לה לעשות. חשוב להיות בקשר עם הרופא המטפל. 

 

בדיקות מקדימות בהריון לחולות קרוהן

 

קרוהן והריון – גנטיקה ותורשתיות

הממדים התורשתיים של מחלת קרוהן עלולים לעורר דאגה עבור הורים לעתיד. הסיבות למחלת קרוהן לא התבררו לחלוטין, והסיבות למחלה מורכבות ממספר גורמים, הכוללים גורמים אוטואימוניים, סביבתיים וגנטיים. במחקר שבוצע בקרב חולי קרוהן התגלה כי ל- 20% מהם יש קרוב משפחה שחולה אף הוא במחלה. לכן, מי שיש לו קרוב משפחה מדרגה ראשונה חולה קרוהן, סיכוייו לחלות גם כן הם עד פי 10-12 יותר מאשר אדם שאין בקרבתו חולה. מחקר זה אינו מעודד, אך גם חשוב לזכור שהוא אינו מוכיח שכל חולת קרוהן תעביר את המחלה לילדיה.

קרוהן והריון – טיפול תרופתי במהלך ההריון

רוב התרופות הניתנות היום לחולי קרוהן נחשבות בטוחות לנטילה בהריון, ואף חשוב להמשיך ליטול אותן בצורה סדירה במהלך כל ההריון. חשוב להיות במעקב על מנת למנוע התלקחויות שעלולות לסכן את האישה והן את העובר. ישנן תרופות כמו “מטוטרקסט” (מקבוצת אימונומודולטורים) ו”קסלג’אנז” (מקבוצת מולקולה קטנה) שהוכחו כלא בטוחות בהריון ואף רעילות והעלולות להעלות את הסיכון למומים מולדים.

מידע על תרופות נוספות:

רופאים ממליצים להימנע מנטילה של סטרואידים בייחוד בשליש הראשון של ההריון. הנושא לא הוכח מחקרית אך סיבוכים כמו סוכרת הריון ויתר לחץ דם בהריון נקשרו לשימוש בסטרואידים בהריון.
תרופות מקבוצת 5-ASA הראו במחקרים כי הן עלולות להעלות את הסיכון ללידה מוקדמת ולידת עובר במשקל נמוך.

באופן כללי, התרופות המוצעות כיום לחולי קרוהן עומדות על כ-50% הצלחה ולרובן תופעות לוואי שונות. זו הסיבה שכדאי להכיר את הפתרון של אמורפיקיור למחלת קרוהן: ph גסטרילקס.

אחד הפיתוחים החדשניים ביותר בתחום הטיפול הטבעי במחלת הקרוהן, מתבסס על טכנולוגיה חדשה ובה שני מרכיבים: הזרמת ביקרבונט לגוף האדם במקום שהגוף לא מייצר מספיק, ומזעור החומר המאפשר הגעה ישירה למקומות הדלקתיים ועל ידי כך, ספיגה ותקיפת הדלקת. כאמור, ביקרבונט הוא החומר שהגוף עצמו משתמש לטיפול בדלקת. הגוף מייצר כמות מוגבלת של ביקרבונט והמוצר החדשני של אמורפיקל – “גסטרילקס”, מתגבר את הגוף בביקרבונט ומזרים אותו ישירות לאיבר הפגוע ובכך גורם להיווצרות איזון במקומות הדלקתיים.

כמוסות הגסטרילקס בטוחות לשימוש במהלך ההריון, אולם חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל המלווה את ההריון בטרם השימוש, זאת בהתאם למצב האישי של כל אישה, רמת הדלקת שלה ומחלות רקע נוספות.

 

תרופות לנטילה במהלך קרוהן והריון

האם מחלת קרוהן מחייבת לידה בניתוח קיסרי?

כאשר מדברים על קרוהן והריון, אנחנו לא מדברים על גזירת גורל של לידה בניתוח קיסרי. רובן אף יולדות לידה נרתיקית נורמלית וללא סיכונים. ההמלצה ללידה בניתוח קיסרי תינתן לחולות הסובלות ממחלה פעילה בפי הטבעת או חולות לאחר ניתוח “פאוץ'”. כאשר מדובר בחולות קרוהן הסובלות מדלקת (גם אם ברמיסיה) באזור פי הטבעת חשוב להתייעץ עם רופא הגסטרו ורופא הנשים על מהלך הלידה ולשקול את סוג הלידה. זאת משום שאזור הסוגרים בלידה נרתיקית עלול להיפגע ולכן יש לדון בכל מקרה באופן פרטני.

לסיכום, ניתן לומר שנשים חולות קרוהן ברובן יחוו הריון ולידה תקין. תכנון מקדים של ההריון וביצוע כל הבדיקות המתאימות בטרם הכניסה להריון יכולים להקל ולתרום רבות למהלך הריון תקין ונטול סיכונים. המסקנה היא שרמת הדלקת בטרם ההריון היא שתשפיע על ההריון עצמו, ועל סיכונים לאם ולעובר.


ההמלצה העיקרית הינה כאמור להתייעץ עם הרופא המטפל ובעקבות כך להבין את התוכנית התרופתית והתזונתית למהלך ההריון. ניתן לשקול שימוש בתוספי מזון בטוחים לשימוש בהריון ואנו באמורפיקיור נשמח לסייע לכל אישה בכך.

 

שתפו:

Facebook
Twitter
LinkedIn

למידע נוסף ולהזמנות צרו קשר:

מאמרים נוספים

כאבי ברכיים

כאבי ברכיים: המדריך השלם לאבחון, טיפול ומניעה

כאבי ברכיים הם תופעה נפוצה המשפיעה על מיליוני אנשים בישראל וברחבי העולם כולו. מדובר בכאב המופיע במפרק הברך או סביבו, והוא עלול להיות חד או כרוני, קל או חמור, ולהשפיע על איכות החיים באופן משמעותי. במיוחד עבור אנשים העוסקים בספורט או מתאמנים באופן קבוע.
מגנזיום

אמורפיקל – רשימת המאמרים המלאה בהשתתפות החברה

רשימת המאמרים המלאה שפורסמו בכתבי עת בינלאומיים בהשתתפות חברת אמורפיקל

יוסי בן מתארח אצל יעל גולדמן בתוכנית הלייף סטייל

יוסי בן, המנכ”ל והיזם של חברת אמורפיקל, מפתחת מוצרי אמורפיקיור מסביר מדוע חשוב לכל אחד לצרוך תוסף מגנזיום ומה היחודיות של המוצרים של החברה.
מזונות עשירים בסידן

אוסטאופורוזיס תזונה – המלצות תזונתיות להתמודדות עם המחלה

אוסטאוארטריטיס

אוסטאוארטריטיס – כל מה שכדאי לדעת

אוסטאוארטריטיס היא דלקת מפרקים ניוונית הנפוצה והאגרסיבית ביותר. בכתבה הבא נסקור תסמינים ודרכי טיפול אשר יסייעו לכם במידה ואתם סובלים מהמחלה.

האם אפשר לשפר צפיפות עצם? הוכחה מחקרית

במחקר כפול סמיות ייחודי שכלל 35 נשים הסובלות מאוסטאופניה, נצפו תוצאות מובהקות שהראו שיפור בצפיפות העצם וכן עדויות ביולוגיות למניעת דלדול עצם אצל נשים שצרכו 400 מ”ג סידן ננו אמורפי ביום (שתי קפליות דנסיטי של 200 מ”ג).
מזונות עשירים בסידן

39 מזונות עשירים בסידן שכדאי להכיר (וגם לצרוך)

מהם המזונות העשירים בסידן מקבוצות מוצרי החלב והירקות? מהן “פצצות הסידן”? וגם: טיפים להורים שביניכם.
קרבונט

כל מה שרציתם לדעת על קרבונט: מדריך פשוט

האם אי פעם תהיתם מניין נוצרים הגזים במשקאות המוגזים שלכם או על איך אבקת האפייה עובדת? זה קרבונט! במאמר זה, נסביר על הקרבונט בצורה קלה ומהנה ויש גם הפתעה: איך קרבונט קשור למנגנון האנטי דלקתי של הגוף שלנו. 

קרוהן ותזונה – כיצד תזונה מותאמת מסייעת לחולי קרוהן

במאמר הבא נסקור מהם המזונות המומלצים לחולים במחלת הקרוהן והאם שינוי תזונתי יכול לסייע בהפחתת תסמיני הדלקת. בנוסף – גישות תזונה שונות ופיתוח מדעי פורץ דרך. כנסו לקרוא.
מחקר חולי קרוהן סורוקה

גיוס חולי קרוהן למחקר קליני בבית החולים סורוקה

חולי קרוהן? המכון לגסטרואונקולוגיה, בית החולים סורוקה מגייס מתנדבים חולי קרוהן בינוניים וקשים לניסוי רפואי. טיפול בסידן קרבונט אמורפי לשיפור במצבם של חולי קרוהן בינוניים וקשים.
דילוג לתוכן