ההגדרה הרפואית של אוסטאופורוזיס (מיוונית: עצם מחוררת) היא מחלת עצם מתקדמת. היא מתרחשת כאשר הגוף מאבד יותר מדי מסת עצם, מייצר מעט מדי עצם חדשה, או שניהם בו זמנית. התוצאה היא ירידה בצפיפות העצם והידרדרות חוזק העצם, מה שמוביל לסיכון מוגבר לשברים. כתוצאה מכך, אדם החולה במחלה זו, עלול לשבור עצם כתוצאה ממעידה או אפילו משיעול חזק – דבר שלא היה קורה לאדם רגיל.
כדי להתמודד עם בריחת סידן, הפתרון הטוב ביותר הוא לבצע כמה שינויים באורח החיים. למשל, ביצוע תרגילי התעמלות ייעודיים, או צריכה של תוספי סידן לתמיכה בבריאות העצם. מחלה זו היא “מחלה שקופה”, כלומר לא שמים לב אליה עד שהיא גורמת לשבר. על מנת לא להיות מופתעים בעקבות אירוע לא נעים של נפילה וגילוי שבר בעקבותיה, מומלץ לבצע בדיקת צפיפות עצם אחת לשנתיים החל מגיל 60. לנמצאים בקבוצות הסיכון מומלץ אף לפני כן.
מחלת האוסטאופורוזיס גורמת ליותר מ-8.9 מיליון שברים בשנה, שבר אוסטאופורוטי מתרחש כל 3 שניות! שברים כתוצאה מהמחלה נפוצים בעיקר בעמוד השדרה, בירכיים, בצלעות ובשורש כף היד, למרות שכל עצמות הגוף נחלשות כתוצאה מהמחלה.
גורמי סיכון
ישנם מספר גורמי סיכון להתפתחות של אוסטאופורוזיס. קודם כל, גיל מתקדם מהווה גורם סיכון משמעותי, שכן צפיפות העצם יורדת באופן טבעי עם הזמן. גם מגדר מהווה גורם סיכון. נשים, במיוחד נשים לאחר גיל המעבר, עומדות בפני סיכון מוגבר עקב שינויים הורמונליים המאיצים את דלדול העצם.
גורם סיכון נוסף הוא גנטיקה, למשל היסטוריה משפחתית של אוסטיאופורוזיס, במיוחד קרבה ממדרגה ראשונה. גורמי סיכון אחרים כוללים אורח חיים הכולל ישיבה מרובה, צריכת סידן וויטמין D לא מספקת, עישון, צריכת אלכוהול מופרזת, משקל גוף או BMI נמוך, מצבים רפואיים מסוימים (צליאק, למשל) ועוד.
להלן רשימת גורמי הסיכון לאוסטאופורוזיס
- מגדר: נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר מגברים לחלות במחלה (בייחוד בגיל המעבר)
- רקע משפחתי של אוסטאופורוזיס
- רקע של שברים בעצמות (כמבוגר)
- עישון
- צריכה גבוהה של אלכוהול
- חוסר בפעילות גופנית
- דיאטה דלה בסידן
- תזונה לקויה
- מחלות ומצבים רפואיים שונים
אם יש לך אחד או יותר מגורמי הסיכון לדלדול עצם, חשוב לדבר על כך עם רופא המשפחה ולבדוק את הצורך בהשלמה תזונתית של הסידן.
כך תדעו אם אתם סובלים מאוסטאופורוזיס
גילוי מוקדם של המחלה יסייע במידה רבה להתמודדות עם המחלה וכן להאט אותה. התסמינים השכיחים כוללים כאבי גב, אובדן גובה לאורך זמן, יציבה כפופה ותדירות מוגברת של שברים. ניתן לזהות אוסטאופורוזיס מראש על ידי ביצוע בדיקת צפיפות עצם באופן קבוע.
שכיחות המחלה
מחלה זו מדאיגה את כל ארגוני הבריאות בעולם בשל שכיחותה. מעריכים כי בעולם ישנם כ-200 מיליון נשים שחייהן מושפעים מאוסטאופורוזיס(2) . בארה”ב יש מעל ל-40 מיליון אנשים הסובלים מבריחת סידן ומצפיפות עצם נמוכה, ומתוכם כ-10 מיליון הסובלים מאוסטאופורוזיס.
סיכונים הנלווים לאוסטאופורוזיס
אוסטאופורוזיס לא מהווה סיכון משמעותי בפני עצמה. יחד עם זאת, הפציעות הנלוות אליה כן יכולות להוות סיכון לאנשים מבוגרים ולקבוצות סיכון ספציפיות. בשלב מתקדם של המחלה, האובדן של צפיפות העצם והחוזק שלה מגביר את הרגישות לשברים. שברים, כידוע, יכולים להוביל לכאבים עזים, למגבלות בניידות ולירידה באיכות החיים.
שברים אוסטאופורוטיים בעצמות יכולים להוביל לכאבים עזים, הגבלה בתנועה, נכות, פגיעה באיכות החיים ואף למוות. כ-30% מהחולים הסובלים משבר אוסטיאופורוטי בירך יזדקקו לטיפול סיעודי ארוך טווח.
כ-20% מהנשים הסובלות משבר אוסטאופורוטי בירך ימותו בשנה שלאחר מכן כתוצאה מסיבוכים הקשורים בשבר. בנוסף, אדם אשר סבל בעבר משבר אוסטיאופורוטי בחוליה בעמוד השדרה נמצא בסיכון גבוה לסבול משבר נוסף בחוליה(4) .
אוסטאופורוזיס בגיל המעבר
אוסטאופורוזיס בגיל המעבר מדבר על כל מה שקשור לשינויים הורמונליים במהלך גיל המעבר התורמים לירידה מהירה בצפיפות העצם, מה שהופך נשים לרגישות יותר להתפתחות המחלה.
ירידה ברמות האסטרוגן משפיעה ישירות על המטבוליזם של העצם ועל ספיגת הסידן. תוספי סידן המותאמים לדרישה המוגברת של הגוף לסידן בגיל המעבר, יכולים לעזור לשמר את בריאות העצם ולמזער את הסיכון לשברים.
אוסטאופורוזיס אצל גברים
למרות שמחלה זו נחשבת לעתים קרובות כמחלה של נשים, ניתן לראות גם אוסטאופורוזיס אצל גברים. גורמים כמו גיל, גנטיקה, אורח חיים ומצבים רפואיים יכולים לגרום להופעה של בריחת סידן אצל גברים.
אם אתם חווים תסמינים כגון שברים חוזרים או כאבי גב בלתי מוסברים, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע למה שאתם חווים. צריכה של תוספי סידן, יחד עם אורח חיים בריא, יכולה לסייע לכם להתמודד עם מחלת האוסטואופורוזיס ולשפר את חוזק העצם שלכם.
מהן אפשרויות הטיפול לאוסטאופורוזיס?
על מנת לטפל באוסטאופורוזיס חשוב לשלב בין שיפור אורח החיים בהיבט התזונה והפעילות הגופנית, יחד עם נטילה של תוספי תזונה להשלמת החוסרים. כמו כן, אם יש נטייה למעידות ונפילות ניתן להתקין אמצעי בטיחות בבית. קפליות דנסיטי של אמורפיקיור, יכולות להוות פיתרון משלים גם כן. קפליות דנסיטי, הן פיתוח מדעי חדשני המתבסס על סידן קרבונט אמורפי. בזכות גודלו וצורתו הוכח מחקרינית שסידן קרבונט אמורפי נספג פי 2 עד 4.6 יותר מכל סידן אחר.
Density הינו תוסף סידן אמורפי מהדור החדש, אשר הוכח קלינית נספג פי 2 ויותר מאשר קלציום קרבונט גבישי.
מוקד שירות הלקוחות שלנו ישמח לתת לך מידע נוסף >
סיכום
לסיכום, אוסטאופורוזיס הוא מצב לא נעים וכרוני – אך בר טיפול. זיהוי הסימנים, מעקב אחר ערכי צפיפות העצם ונקיטת פעולות מנע כמו תרגילי כושר ייעודים, יעזרו לכם להתמודד עם המחלה ואף להאט אותה. צריכת תוספי סידן, יחד עם גישה הוליסטית הכוללת פעילות גופנית ותזונה מאוזנת, יכולים לתרום לשמירה על עצמות חזקות ובריאות.
מקורות מידע
(1) Johnell O and Kanis JA (2006) An estimate of the worldwide prevalence and disability associated with osteoporotic fractures. Osteoporos Int 17:1726.
(2) Kanis JA (2007) WHO Technical Report, University of Sheffield, UK: 66
(3) Kiebzak GM, Beinart GA, Perser K, et al. (2002) Undertreatment of osteoporosis in men with hip fracture. Arch Intern Med 162:2217
(4) Cooper C, Campion G, Melton LJ 3rd. Hip fractures in the elderly: a world-wide projection. Osteoporos Int. 1992 Nov;2(6):285-9
שאלות נפוצות
אילו שברים נגרמים כתוצאה מבריחת סידן?
שברים הנלווים לאוסטאופורוזיס מתרחשים בדרך כלל בירך, בעמוד השדרה ובשורש כף היד. בשל הפגיעה בצפיפות העצם, הם יכולים לקרות אפילו כתוצאה מנפילות קלות.
חשוב להבין את הסיכונים הקשורים לאוסטאופורוזיס ולבצע בדיקות צפיפות עצם החל מהגיל המומלץ. חשוב לשלב שינויים באורח החיים ונטילת תוספי תזונה מתאימים.
מהן אפשרויות הטיפול לאוסטאופורוזיס?
ניהול חיים עם אוסטיאופורוזיס דורשים גישה הוליסטית, שמטרתה היא שיפור בריאות העצם והפחתת הסיכון לשברים. הגישה תשלב בין טיפול תרופתי, תוספי תזונה ושינויים באורח החיים. בנוסף, חשוב לשלב צעדים למניעת נפילות, כגון שיפור בטיחות הבית ותרגילי שיווי משקל. הרופא יקבע את אופי הטיפול לאחר האבחון.
איך מאבחנים אוסטאופורוזיס?
הבדיקה מתבצעת באמצעות סריקות רנטגן (DXA, אם שאלתם את עצמכם), והיא מודדת את צפיפות המינרלים שבעצם. הערכים המתגלים בבדיקה עוזרים לקבוע את חומרת האוסטאופורוזיס. הכללה של תוספי סידן בתזונה היומיומית לתמיכה בחוזק העצם, תסייע במניעת המחלה וטיפול בה.